Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Let op met combineren van medicijnen

woensdag 01 oktober 2014 | Bron: Erasmus mc

Let op met combineren van medicijnen

Het combineren van verschillende medicijnen is gevaarlijker dan altijd gedacht werd. Zo kan het risico op maagbloedingen wel tien keer hoger liggen wanneer aspirines of bepaalde NSAID's gecombineerd worden met andere geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Ongeveer 30% van de Nederlanders maakt regelmatig gebruik van vrij verkrijgbare NSAID’s als diclofenac, ibuprofen en naproxen. Dit combineren ze dan met andere medicijnen, onbewust van de risico's die dit met zich meebrengt. Reden voor onderzoeker Gwen Masclee om dit nader te bekijken. Ze zegt: "Wij vroegen ons af of we de risico's van deze medicijnen bij elkaar op kunnen tellen of dat ze misschien elkaars werking extra versterken. Uit ons onderzoek blijkt dat het combineren van medicijnen gevaarlijker is dan gedacht en dat de kans op maagbloedingen zelfs kan vertienvoudigen."

Meer risico bij niet-selectief NSAID

Om tot deze conclusies te komen bekeken ze de gegevens van 114.835 patiënten uit Denemarken, Italië en Nederland die in de afgelopen vier tot tien jaar een maagbloeding kregen. Masclee: "Bij alle onderzochte medicijnen is er een hoger risico op een maagbloeding, maar het effect wordt versterkt wanneer medicijnen gecombineerd worden met een NSAID. Dit extra risico op een maagbloeding is het hoogst bij gelijktijdig gebruik van een niet selectief NSAID, zoals ibuprofen, met steroïden. Bij de steroïden gaat het dan om de tabletten die veel mensen met de longziekte COPD en reuma slikken. Een andere risicovolle combinatie is een niet selectief NSAID met een bloeddruk verlagende aldosteron antagonist. Bij beide voorbeelden is het gebruik van een selectief NSAID, de voor de maag veiligere COX-2 ontstekingsremmer, minder risicovol. Opvallend is dat juist de combinatie van een COX-2 ontstekingsremmer met lage dosis aspirine minder veilig is dan lage dosis aspirine met een niet selectief NSAID."

Volg advies huisarts op

Voor mensen die vanwege een aandoening regelmatig medicijnen moeten slikken wordt aangeraden om de huisarts of apotheker te raadplegen in plaats van de NSAID's zelf aan te schaffen bij de drogist. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -