Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Langdurig werkzame 'anticonceptie microchip' op komst

donderdag 10 juli 2014 | Bron: Het laatste nieuws

Langdurig werkzame 'anticonceptie microchip' op komst

In de toekomst is er mogelijk een langdurig en slim alternatief voor de anticonceptiepil. Amerikanen zijn namelijk bezig met de ontwikkeling van een microchip die gecontroleerd hormonen in het lichaam vrijlaat en vrouwen tot 16 jaar lang kan beschermen tegen een ongewenste zwangerschap.

Onderhuidse anticonceptie

Dit nieuwe onderhuidse anticonceptiemiddel heeft een formaat van 20 x 20 x 7 millimeter. Het apparaat kan geïmplanteerd worden in bil, buik of arm. De dagelijkse af te geven hoeveelheid hormonen (levonorgesterol) is ingesteld op 30 microgram. Bij de chip zit ook een afstandsbediening waarmee je de hormonentoevoer met een simpele druk op de knop kunt stopzetten. Op deze manier kun je een eventuele kinderwens in vervulling laten gaan, zonder dat de chip verwijderd hoeft te worden. Na de bevalling (en borstvoeding) kan de chip namelijk weer geactiveerd worden.

Testfase

De chip, die aangepast kan worden om andere soorten medicatie te verspreiden, werd inmiddels getest op patiënten met osteoporose. Met dank aan microreservoirs blijven de stoffen veilig opgeborgen. De proefpersonen gaven aan de chip goed te tolereren. Het inbrengen van de chip bleek snel te verlopen, al binnen een half uur was de klus (onder lokale verdoving) geklaard.  

.
- Advertentie -
- Advertentie -