Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kwart zwangeren krijgt geen optimale prenatale zorg

woensdag 27 mei 2015 | Bron: Umcg.nl

Kwart zwangeren krijgt geen optimale prenatale zorg

Bijna een kwart van de zwangere vrouwen maakt te weinig gebruik van prenatale zorg bij de eerstelijns verloskundige praktijk. Dat blijkt uit onderzoek van Esther Feijen-de Jong van het Universitair Medisch Centrum Groningen.  

De onderzoekster volgde ruim 3000 vrouwen tijdens hun zorgtraject bij de eerstelijns verloskundige. Bijna een kwart van de vrouwen begint te laat met prenatale zorg of krijgt tijdens de zwangerschap minder consulten dan de richtlijnen voorschrijven. Dit bleek vooral het geval bij niet-Westerse of werkloze vrouwen, vrouwen met chronische ziekten of handicaps en vrouwen die geen foliumzuur slikten.

Vaker huisartsbezoek

Uit het onderzoek bleek tevens dat zwangere vrouwen vaker de huisarts en alternatieve genezers bezoeken. Zwangere vrouwen hadden gemiddeld 3,6 keer contact met de huisarts, niet-zwangere vrouwen in dezelfde tijdsperiode slechts 2,2 keer. Feijen-de Jong pleit daarom voor een actievere rol van de huisarts in de verloskundige keten. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -