Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Kwart hiv-geïnfecteerden in Nederland weet dit niet'

dinsdag 18 november 2014 | Bron: Medischcontact.artsennet.nl

'Kwart hiv-geïnfecteerden in Nederland weet dit niet'

Van de vijfentwintigduizend hiv-geïnfecteerden in Nederland, weten slechts negentienduizend mensen dat ze besmet zijn met het hiv-virus, dat is zo’n 76%. Het hiv/aids programma van de Verenigde Naties (Unaids) moet hier verandering in brengen. In 2020 hopen ze dat 90% procent van de hiv-geïnfecteerden op de hoogte is van hun hiv-status. 

Het Unaids programma heeft verder als doel om ervoor te zorgen dat 90% van de mensen met een hiv-infectie daarvoor behandeld wordt en dat wederom 90% van de mensen ook daadwerkelijk een succesvolle behandeling ondergaat. Dat wil zeggen dat de virusinfectie onderdrukt wordt. In 2013 werd bij meer dan 1000 patiënten hiv vastgesteld. 71% daarvan betrof mannen die seks hebben met mannen. Bijna een kwart liep de infectie vermoedelijk op in heteroseksueel contact.  

Huidige cijfers Nederland

Hoewel blijkt dat er in Nederland een redelijk aantal mensen met het hiv-virus rondloopt zonder hiervan op de hoogte te zijn, behalen we al wel goede resultaten als het gaat om de laatste twee doelstellingen van de Verenigde Naties. Uit cijfers van Stichting HIV-monitoring blijkt namelijk dat van de ongeveer negentienduizend mensen met hiv al zo’n 84% met antiretrovirale middelen behandeld wordt. Daarvan heeft 90% een onmeetbaar lage hoeveelheid hiv in het bloed. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -