Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Klinisch borstonderzoek succesvoller met blinde examinator

dinsdag 24 februari 2015 | Bron: Bbc.com

Klinisch borstonderzoek succesvoller met blinde examinator

Je borsten laten onderzoeken door blinde vrouwen op knobbeltjes, in Duitsland gebeurt het sinds kort. Volgens een nog niet gepubliceerd onderzoek van de Duitse gynaecoloog Frank Hoffmann, ontdekken blinde mensen een derde meer knobbeltjes dan mensen zonder visuele beperking.

Wie getraind is in het lezen van braille, een speciaal alfabet voor blinden, heeft een sterk ontwikkeld tastvermogen. Geheel terecht vermoedde onderzoeker Hoffmann dat blinden hierdoor ook beter zijn in het opsporen van borstkanker. Bij zelfonderzoek ontdekken vrouwen tumoren van twee centimeter of groter, artsen diagnosticeren tumoren tussen de één en twee centimeter, maar blinde mensen voelen al knobbels vanaf zes millimeter.

Blinde borstkankerexaminator

Hoffmann richtte de organisatie ‘Discovering Hands’ op om levens te redden door het vroegtijdig opsporen van borstkanker. Hij traint nu blinde vrouwen om borstkankerexaminator te worden. En met succes: in Duitsland zijn er al zeventien aan het werk.  

Vroegtijdig opsporen cruciaal

Bij het opsporen van kwaadaardige knobbeltjes speelt tijd een belangrijke rol. “Ik heb drie minuten voor een klinisch borstonderzoek”, vertelt Hoffmann. “Dat is niet genoeg om kleine knobbeltjes te vinden in het borstweefsel, wat cruciaal is om kanker vroegtijdig op te sporen.” De blinde vrouwen die Hoffmann traint doen uitvoeriger onderzoek van soms wel 45 minuten.

.
- Advertentie -
- Advertentie -