Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Jongere man vergoot kans op zwangerschap na veertigste'

vrijdag 24 oktober 2014 | Bron: Telegraaf

'Jongere man vergoot kans op zwangerschap na veertigste'

Ben je veertig jaar of ouder en wil je graag nog een kindje? Dan doe je er volgens Canadees onderzoek goed aan om een jonge vent uit te zoeken. Dit zou de kans op een zwangerschap namelijk vergroten. 

De onderzoekers van de Universiteit van Montreal bekeken voor dit onderzoek ruim 600 vrouwen tussen de 40 en 46 jaar die IVF ondergingen. Hun partners waren in een leeftijd tussen de 25 en 73. Vervolgens werd er bekeken wie na de IVF zwanger raakte en wie niet en werden de verschillen nader bekeken.

Minder kans boven de 43

Het bleek dat de gemiddelde leeftijd van de mannen die geen vader waren geworden hoger lag dan die van de vaders. De niet- vaders hadden een gemiddelde leeftijd van 43,5. Volgens de onderzoekers ligt de oorzaak van het niet zwanger raken na je veertigste dan ook voornamelijk bij de man en niet bij de vrouw.

Minder kwaliteit sperma

Zij zijn van mening dat het probleem zit in de afnemende kwaliteit van het sperma naarmate mannen ouder worden. Het eitje van een jonge vrouw is in staat eventuele tekortkomingen aan te vullen, maar voor oudere eitjes is dit vaak een te lastige strijd. De resultaten van dit onderzoek impliceren dus dat de kans op een kindje keldert wanneer de partner 43,5 jaar of ouder is. Onderzoeker Michael Dahan heeft echter een simpele oplossing voor dit probleem: "Neem een toyboy wiens sperma in betere conditie is. Eigenlijk heb je hiermee dus gewoon een biologisch argument om couger te worden."

.
- Advertentie -
- Advertentie -