Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Immuunsysteem van baby’s is sterker dan gedacht

maandag 22 september 2014 | Bron: Nu.nl

Immuunsysteem van baby’s is sterker dan gedacht

Anders dan altijd gedacht werd, blijkt het immuunsysteem van baby's sterk te zijn. Het is zelfs niet minder goed dan dat van volwassenen, alleen anders van samenstelling. Dat blijkt uit Engels onderzoek gepubliceerd in Nature Medicine.

Voor het onderzoek analyseerden de onderzoekers van het King's College in Londen nogmaals het immuunsysteem van nieuwgeborenen. Dit keer richtten ze zich specifiek op de aanwezigheid van de zogenaamde T-cellen. Dit zijn cellen die door het immuunsysteem gebruikt worden om met virus- of bacterie geïnfecteerde cellen aan te pakken. Er werd altijd gedacht dat deze T-cellen bij baby's inactief zouden zijn, dit blijkt echter niet juist.

Andere samenstelling cellen

De Britten vonden wel degelijk actieve T-cellen bij de pasgeboren baby’s, alleen bleken ze anders te zijn en andere stoffen te produceren dan de volwassen varianten. Ze maken ze onder andere het molecuul interleukine-8 aan, wat ervoor zorgt dat andere cellen met een zeer antibacteriële werking aan het werk gezet worden. Met deze bevindingen hopen de onderzoekers handvatten te bieden voor het verbeteren van de zorg voor te vroeg geboren baby’s en het aantal van hen dat sterft aan infecties terug te brengen. Als het lukt om de nieuw ontdekte T-cellen een boost te geven, kan het jonge immuunsysteem bacteriën en virussen misschien beter te lijf gaan.

.
- Advertentie -
- Advertentie -