Zoeken

Huidallergie veelvoorkomende aandoening

| Bron: mijnapotheek.nl

Relatief veel mensen hebben een huidallergie. Deze chronische aandoening die vele varianten kent, is een van de meest voorkomende in Europa, aldus het RIVM.

Nikkel in sieraden en geurstoffen in make-up behoren tot de belangrijkste oorzaken. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld conserveringsmiddelen en harssoorten een allergie veroorzaken. Huidaandoeningen komen in ons land, vergeleken met bijvoorbeeld astma, eczeem en hooikoorts vaak voor: circa 3,4 procent van de mannen heeft een huidallergie, evenals 5,4 procent van de Nederlandse vrouwen.

Het blijkt dat veel consumentenproducten zoals cosmetica, speelgoed, kleding, textiel, geparmufeerde producten, maar ook was- en reinigingssmiddelen, doe-het-zelfartikelen en haarverf bevatten stoffen die oorzaak kunnen zijn van een huidallergie.

Delen
Wist je dat?

Niezende vrouwImmunotherapie een methode is om allergische klachten aan te pakken? Immunotherapie pakt je allergie bij de oorzaak aan. Hierdoor kunnen je allergieklachten (bijna) helemaal verdwijnen. Wil je weten hoe immunotherapie precies werkt? En hoelang deze therapie duurt? En bij welke allergieën het toegepast kan worden? Lees dan het dossier Immunotherapie bij allergie op Ziekenhuis.nl! 

Verkouden of toch allergisch?

Niezen, snotteren, rode ogen; het zijn kenmerken van verkoudheid. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat het ook een allergische reactie kan zijn? Het is mogelijk dat je last hebt van hooikoorts, huisstofmijt of een huisdierenallergie. Zodra maar een kat in de buurt is of de pollen weer in de lucht zitten, krijg je dan last van deze symptomen. Vaak blijft het hier niet bij. Klachten als slecht slapen en concentratieverlies komen ook vaak voor bij mensen met een allergie. Belangrijk is om een allergie grondig aan te pakken omdat het de kwaliteit van leven enorm kan beïnvloeden. 

Lees meer hierover in het dossier Allergieën.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video