Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

“Hersenscan legt zelfmoordneiging bloot”

vrijdag 02 mei 2014 | Bron: Standaard

Volgens Belgische wetenschappers zal het in de toekomst mogelijk zijn om met een hersenscan het risico op een zelfmoord te voorspellen. Er komt namelijk steeds meer bewijs dat de hersenen van mensen met zelfmoordneigingen anders zijn.

HersenscanNiet alleen de structuur, de grijze en de witte hersenmassa lijken anders bij suïcidale personen, maar zij reageren ook heftiger op negatieve afbeeldingen. Toon hen een kwaad gezicht en zij reageren een stuk emotioneler en onevenwichtiger dan mensen die zorgeloos in het leven staan.

Abnormale situatie

Door deze verschillen is het volgens professor Kees van Heeringen van de Universiteit van Gent mogelijk om het risico op zelfdoding te voorspellen met een simpele scan. “Zelfdoding wordt vaak gezien als een normale reactie op een abnormale situatie: financiële problemen, problemen in de relatie. Maar dat is niet juist. Die problemen zijn eigenlijk wel normaal, er zijn veel mensen in moeilijke situaties”, aldus Van Heeringen. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -