Zoeken

Helft van niet-westerse allochtonen heeft tekort vitamine D

| Bron: nu.nl

De helft van de niet-westerse allochtonen in Nederland heeft een tekort aan vitamine D. Het tekort komt bij bijna evenveel mannen als vrouwen voor. Dit blijkt uit recent onderzoek van de GGD Den Haag en het VU Medisch Centrum onder 613 mensen tussen de 18 en 65 jaar.

Bij autochtone Nederlanders heeft 5,9 procent een vitamine D-tekort. Dat het percentage bij niet-westerse allochtonen zoveel hoger ligt, komt mogelijk door een afwijkend voedingspatroon. Vitamine D zit in voeding als vette vis en margarine en wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Een tekort kan leiden tot spierpijn, spierzwakte en botafwijkingen.

Delen
Wist je dat?

Dossier Leven met MSHet belangrijk is om te blijven bewegen, ook als je MS hebt? Als je namelijk weinig beweegt dan worden je spieren dunner en kun je last krijgen van stijve gewrichten. Als je voldoende beweegt, heb je hier minder last van. Bovendien voel je je ook beter en ben je minder snel moe. Wat je precies wel en niet mag qua beweging bij MS en welke oefeningen je kunt uitvoeren, lees je in het dossier Leven met MS.

Wist je dat?

Ongeveer 20% van de Nederlanders minstens één keer per jaar naar de fysiotherapeut gaat? Vooral sinds 2006 is dit percentage sterk gestegen. Sindsdien heb je geen verwijsbrief meer van de huisarts nodig. Wil je weten wat een fysiotherapeut precies doet? En welke andere (alternatieve) therapieën er zijn om je spieren en gewrichten onder handen te nemen? Lees dan het dossier Therapieën voor spieren en gewrichten

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video