Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hardlopen maakt blij

maandag 20 oktober 2014 | Bron: NRC

Voel jij je euforisch nadat je een paar kilometer hebt hardgelopen? Uit onderzoek blijkt namelijk dat rennen blij maakt. Volwassenen die drie keer per week sporten verlagen hun kans op een depressie met een vijfde. Bij pubers geldt dit niet. 

Hardlopen maakt blijDan is de eeuwige vraag: komt de verlaagde kans op depressiviteit door het sporten zelf of doordat depressieve mensen zich er niet toe kunnen zetten om hun sportschoenen uit de kast te halen. Het Britse onderzoek onder 2000 volwassenen bevestigt de eerste lezing. Uit een analyse van vragenlijsten die de deelnemers elke tien jaar invulden, bleek dat het effect van sporten op depressie groter is dan de rem om tijdens een depressie te gaan sporten.

Een onderzoek onder pubers laat zien dat sporten niet hetzelfde effect heeft. Hoe intensief er ook wordt gesport, de kans op depressieve gevoelens vermindert niet. Een opvallend resultaat, dat in strijd is met eerdere onderzoeken, waarbij deelnemers zelf hun gevoelens rapporteerden. Bij dit onderzoek werd het objectief gemeten met hartslagmeters en bewegingssensoren. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -