Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Granaatappels zijn gezond

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Gezondheidsplein

Recente onderzoeken naar granaatappels bevestigen wat de Oude Grieken al wisten. De granaatappel heeft een zeer gunstig effect op de gezondheid. Het eten van granaatappels of het drinken van het sap van deze vrucht kan helpen bij hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, Alzheimer, overgangsklachten en erectiestoornissen. Ook voor de huid is de granaatappel zeer weldadig.

Wetenschappers onderzochten de granaatappel veelvuldig om uit te zoeken welke mechanismen en eigenschappen ervoor zorgen dat deze vrucht zoââ¬â¢n goed effect heeft op zoveel ziektes. Het blijkt dat granaatappels barsten van de antioxidanten. De vrucht bevat veel meer antioxidanten dan bijvoorbeeld rode wijn, groene thee en bessensap. Daarnaast zit er veel kalium, foliumzuur, ijzers en vitaminen (A, B en C) in granaatappels.

Diabetes
Aderverkalking komt veelvuldig voor bij diabetespatiënten en is de oorzaak in 80% van de sterfgevallen bij diabetes. Onderzoek waarin mensen met diabetes dagelijks drie glazen granaatappelsap dronken, laat zien dat deze mensen minder kans hebben op aderverkalking.
Granaatappels bevatten relatief veel suikers, toch blijken deze geen negatief effect te hebben op de bloedglucosewaarde. Dit komt waarschijnlijk doordat de vezels van de vrucht de opname van deze suikers vertragen.

Hart- en vaatziekten
Uit verschillende studies komt naar voren dat het nuttigen van granaatappels of granaatappelsap leidt tot een lager cholesterol, een lagere bloeddruk, vermindering van aderverkalking en een verbeterde hartfunctie.

Kanker Het dagelijks nuttigen van granaatappelsap heeft een zeer gunstig effect op de behandeling van bepaalde soorten kanker. Vooral bij prostaatkanker, borstkanker en huidkanker blijken granaatappels een heilzame werking te hebben. Daarbij vertraagt het drinken van granaatappelsap dat de groei van antigenen die vaak optreedt na behandeling van kanker. Deze antigenen spelen een belangrijk rol bij het terugkomen van de ziekte.

Overgangsklachten
Veel vrouwen geven aan minder last te hebben van opvliegers en andere overgangsklachten gedurende de periode waarin zij granaatappels eten of het sap ervan drinken.

Alzheimer
Bij de ziekte van Alzheimer hoopt een bepaald eiwit zich in toenemende mate op in de hersenen. Het gevolg hiervan is bijvoorbeeld verlies van geheugenfuncties. Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van granaatappelsap de ophoping van dit eiwit verminderd.

Erectiestoornissen
Onderzoek waarin mannen met lichte tot matige erectiestoornissen dagelijks een glas granaatappelsap dronken, toonde aan dat dit leidde tot 50% meer kans op erectieverbetering.

Huid
De granaatappel geeft, net zoals donkere bessen en watermeloen, natuurlijke bescherming tegen verbranding door de zon. Olie die gemaakt wordt van de granaatappelzaden heeft een hydraterende, revitaliserende en beschermende werking en wordt daarom veel gebruikt in bijvoorbeeld dagcrèmes.

Granaatappels zijn in Nederland verkrijgbaar van oktober tot en met december. Er bestaan twee variaties, de gewone granaatappel (punica granatum) en de Wonderful variant (punica granatum Wonderful). Bij het onderzoek naar de gezondheidseffecten van granaatappels, is deze laatste variant gebruikt. De granaatappel is een rode vrucht met een gladde schil die ongeveer net zo groot is als een sinaasappel.

Granaatappelsap is het hele jaar door te koop. Bijvoorbeeld het drankje POM Wonderful dat bestaat uit 100% puur sap (dus zonder toegevoegde suikers) en wordt gemaakt van Wonderful granaatappels die door POM in eigen beheer geteeld worden.

.
- Advertentie -
- Advertentie -