Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Glucose-intolerantie door gebruik zoetstoffen'

maandag 22 september 2014

'Glucose-intolerantie door gebruik zoetstoffen'

Zoetstoffen in je koffie in plaats van suiker? Dit hoeft niet altijd gezonder te zijn. Het kan namelijk glucose-intolerantie als gevolg hebben wanneer je hier gevoelig voor bent. Een verandering in de darmflora lijkt hierbij een rol te spelen. Dat komt naar voren uit een Israëlische studie. 

Aan de hand van een experiment met muizen, kwamen de Israëliërs tot deze bevindingen. Hun proef bestond uit het vergelijken van muizen die elf weken lang de zoetstoffen aspartaam, sucralose en sacharine in extreem hoge doses kregen met muizen die water of water met glucose kregen. Het bleek dat de muizen die de zoetstoffen kregen, een hogere glucosespiegel hadden na de orale glucosetolerantietest (OGTT). Vooral de sacharine bleek een sterk effect op de glucosetolerantie te hebben.

Meer bacteriën door zoetstof

Een andere conclusie werd gevonden in de aanwezigheid van bacteriën. Bepaalde bacteriën bleken veel meer voor te komen bij de muizen met het zoetstofdieet. Ook werd er een verband gevonden tussen de consumptie van zoetstoffen en een verhoogd HbA1c en nuchter glucose. Om te onderzoeken of de zoetstoffen daadwerkelijk tot glucose-intolerantie kunnen leiden, deden de onderzoekers nog een klein vervolg experiment met zeven mensen. Zij kregen een week lang de maximale veilige dosis sacharine toegediend. Na deze periode was het merendeel (vier van de zeven) minder tolerant voor glucose. Gezien hun darmflora al vóór de proef anders was, wijst dit op een rol van de bestaande darmflora bij de ontwikkeling van glucose-intolerantie door zoetstoffen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -