Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Genetisch verzwakte malariaparasiet in vaccin tegen malaria

donderdag 27 november 2014 | Bron: Radboudumc.nl

Genetisch verzwakte malariaparasiet in vaccin tegen malaria

Een injectie tegen malaria in plaats van malariatabletten. Binnenkort is het wellicht mogelijk. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Radboudumc in Nijmegen ontwikkelde een vaccin dat muizen immuun maakt voor de dodelijke infectieziekte.

Het vaccin op basis van genetisch verzwakte malariaparasieten vormt geen gevaar voor de gezondheid, maar roept wel een volledig beschermde afweerreactie op. De genetisch gemanipuleerde malariaparasieten zijn zo gemuteerd dat ze vroegtijdig sterven, waardoor ze het ontwikkelingsstadium van malaria in de lever niet af kunnen maken.

Muizen volledig immuun

“De muizen die we deze parasieten gaven, ontwikkelde volledige immuniteit,” aldus een van de onderzoekers. De resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend. Binnenkort mag er op mensen getest worden. Het vaccin levert mogelijk een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van verdere verspreiding van de ziekte. 

Besmetting met malaria

Malaria wordt verspreid door malariamuggen die besmet zijn met een parasiet. Mensen die geprikt worden door de besmette mug, lopen kans om malaria te ontwikkelen. Muggen die in aanraking komen met besmette mensen lopen vervolgens malaria op en dragen die weer over aan andere mensen. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -