Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Geelzucht bij baby in toekomst op te sporen met app

vrijdag 29 augustus 2014 | Bron: Telegraaf

Geelzucht bij baby in toekomst op te sporen met app

Wanneer je in de toekomst wilt weten of je baby geelzucht heeft, dan kun je hier via je smartphone uitsluitsel over krijgen. Je legt een kleurenkaart op het buikje van je baby, maakt hier een foto van, welke je uploadt. Binnen enkele seconden krijg je dan de uitslag op je scherm. 

Onderzoekers van de Universiteit van Washington zijn bezig met de ontwikkeling van deze app. Zij ontdekten dat een kleurkalibratie kaart nodig is om de licht- en flitsomstandigheden duidelijk te maken aan de software en om de huidskleur van de baby te kunnen bepalen. Dat maakt het mogelijk om de waarde van bilirubinegehalte in de huid te bepalen.

Bilirubinegehalte als graadmeter

Een verhoogd gehalte van bilirubine, een geelkleurige afvalstof, duidt op geelzucht. Bilirubine kan door de lever in de gal worden uitgescheiden, maar omdat deze bij pasgeboren baby's nog niet optimaal werkt, is bij meer dan 60% sprake van geelzucht.

De app moet nog verder getest en goedgekeurd worden voordat hij daadwerkelijk op de markt verschijnt

.
- Advertentie -
- Advertentie -