Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Gebroken hart dodelijk voor ouderen

donderdag 11 september 2014 | Bron: Telegraaf

Gebroken hart letterlijk dodelijk voor ouderen

Gebroken van verdriet na een op de klippen gelopen relatie? Dit kan voor ouderen wel eens een fatale afloop hebben. Het verlies van een dierbare verzwakt het immuunsysteem zodanig dat het lichaam vrijwel geen weerstand meer heeft, met mogelijk sterfte als gevolg. Dat blijkt uit Brits onderzoek van de Universiteit van Birmingham. 

Aan het Britse onderzoek deden 100 deelnemers mee, van wie de helft boven de 65 jaar. Het bleek dat vooral de oudere deelnemers niet bestand waren tegen liefdesverdriet. Hun stresshormoon raakte uit balans, wat kan leiden tot een vermindering van de cellen in het immuunsysteem en een groter risico op bacteriële infecties, zoals een longontsteking, met zich meebrengt. Wanneer het immuunsysteem is aangetast, kan zo'n ontsteking voor deze ouderen fataal aflopen.

Hormonale supplementen als oplossing

Dr. Anna Philips zegt: "Ik denk dat we nu weten waarom we soms zien dat weduwen en weduwnaams kort na het overlijden van hun partner zelf ook sterven. Ze sterven niet aan een gebroken hart, maar aan het effect dat de stress heeft op hun immuunsysteem”. De onderzoekers zijn van mening dat hormonale supplementen een rol kunnen spelen in het voorkomen van deze problemen. Die zouden volgens hen verlichting kunnen brengen in tijden van grote stress. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -