Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Foliumzuur veroorzaakt vitamine B12-tekort bij zwangeren

woensdag 01 april 2015 | Bron: Anp

Foliumzuur veroorzaakt vitamine B12-tekort bij zwangeren

Langdurige inname van foliumzuur leidt tot een tekort aan vitamine B12 bij zwangere vrouwen. Dat meldt verloskundige Mayke van Ansenwoude in het tijdschrift Fit met Voeding.

Foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap bevordert de vorming van het zenuwstelsel. Een dagelijkse inname van 400 microgram verkleint de kans op bijvoorbeeld een open ruggetje of een hazenlip. Nu blijkt echter dat foliumzuur een tekort aan vitamine B12 veroorzaakt, wat opnieuw kan leiden tot afwijkingen aan het ongeboren kind.

Geringe voorraad B12

Vitamine B12 is nodig om foliumzuur in het lichaam om te zetten. Bij langdurig gebruik gaat de voorraad vitamine B12 in het lichaam er dus snel doorheen. Van Ansenwoude bekeek de bloedwaarden van zwangere vrouwen vier jaar lang in haar praktijk: “Met de uitslagen kan ik mensen gericht laten zien dat het echt van belang is dat ze extra vitamine B12 gaan gebruiken.”

Multivitamine

In plaats van een foliumzuurpil adviseert Van Ansenwoude een speciale zwangerschapsmultivitamine. Daarmee krijg je genoeg vitamine B12 binnen. De inname zou vooral belangrijk zijn in de eerste periode van de zwangerschap. In die periode worden de organen gevormd. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -