Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Extra risico op maagbloeding door combinatie medicijnen

maandag 10 november 2014 | Bron: Leesbaaronderzoek

Extra risico op maagbloeding door combinatie medicijnen

Neem je regelmatig een aspirine of ibuprofen? Let dan op, want pijnstillers (NSAID's) verhogen het risico op een maagbloeding. Vooral wanneer je ze in combinatie met andere medicijnen neemt, loopt je nog eens extra risico. Dat komt naar voren uit Europees onderzoek. 

In de studie werden de medische gegevens van 114.835 mensen met een maagbloeding bekeken. Vervolgens werden ze gesplitst op basis van medicijngebruik op doktersrecept. Het bleek dat de mensen die NSAID's gebruikten meer maagbloedingen hadden in vergelijking met mensen die zogenaamde COX-2 remmers namen.

Grootste risico bij combinatie medicijnen

Het risico op een maagbloeding bleek het grootst wanneer er meerdere medicijnen tegelijk genomen werden. Vooral een combinatie van NSAID's samen met andere ontstekingsremmers op basis van steroïden (zoals corticosteroïden) bleek funest. Er zitten echter wel nog wat haken en ogen aan het onderzoek. Zo is er niet gekeken naar medicijnen die zijn ingenomen zonder doktersrecept (die staan namelijk niet geregistreerd). Daarnaast kan het ook zijn dat mensen niet alle voorgeschreven medicijnen hadden ingenomen.

Behandeling mogelijk aan te passen

Meer informatie over het risico op maagbloedingen bij medicijncombinaties helpt artsen mogelijk hun behandeling zo aan te passen, dat het risico op maagbloedingen zo klein mogelijk wordt. Vooral voor ouderen is dit van belang, omdat zij vaak meerdere medicijnen tegelijk gebruiken. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -