Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Erfelijkheid en omgeving even bepalend voor gedrag

dinsdag 19 mei 2015 | Bron: Vumc.nl

Erfelijkheid en omgeving even bepalend voor gedrag

Zowel erfelijkheid als omgeving spelen een gelijke rol in het vormen van menselijke eigenschappen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onderzoek van de Vrije Universiteit naar tweelingen, dat op 18 mei gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature Genetics

De onderzoekers analyseerden de resultaten van bijna 3.000 wereldwijde tweelingstudies. Daaruit blijkt dat de gemiddelde bijdrage van erfelijkheid 49%is en die van omgeving 51%, nagenoeg gelijk dus. De resultaten bieden inzicht het nature/nurture-debat dat gaat over de relatieve bijdrage van erfelijkheid en omgeving in menselijke eigenschappen. 

Altijd biologische factoren

Het onderzoek toont aan dat elke menselijke eigenschap is in zekere zin erfelijk is. Onderzoeker Daniëlle Posthuma: “Lange tijd is bijvoorbeeld aangenomen dat met name nurture ('de slechte opvoeding') een rol speelt in antisociaal gedrag. Maar ons onderzoek toont aan dat nature en nurture voor antisociaal gedrag even belangrijk zijn. Dit kan wetenschappers stimuleren biologische factoren voor dit gedrag te onderzoeken."

Scheve verdeling

Een ander opvallend resultaat is de scheve verdeling in het onderzochte gedrag in tweelingstudies. Posthuma: “Zo vonden we honderden studies naar gedragsstoornissen, intelligentie en alcoholgebruik. [..] Nieuwe studies kunnen zich het best richten op nog niet goed onderzochte eigenschappen, zoals multiple sclerose, epilepsie of de ziekte van Parkinson.”

.
- Advertentie -
- Advertentie -