Zoeken

Endometriose vergroot kans op eierstokkanker

| Bron: The Daily Mail


Vrouwen met endometriose hebben een grotere kans op het krijgen van eierstokkanker. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Het weefsel dat aan de binnenkant van de baarmoeder zit heet endometrium: het baarmoederslijmvlies. Als dit weefsel door onbekende oorzaken buiten de baarmoeder terechtkomt, spreken we van endometriosis of endometriose.

Uit eerder onderzoeken was al naar voren gekomen dat er een verband bestaat tussen endometriose en epitheliale eierstokkanker, de meest voorkomende variant van de ziekte. Een recent onderzoek van de University of Southern California bevestigd en verbreed deze kleinere onderzoeken met een grootschalig onderzoek waarbij de gegevens van 23.000 vrouwen gebruikt zijn.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat endometriose de kans vergroot op drie van de vijf verschillende vormen van eierstokkanker. De kans op epitheliale kanker is bovendien twee keer zo hoog bij vrouwen met een geschiedenis van endometriose, zo stellen de odnerzoekers. De resultaten zijn gepubliceerd in Lancet Oncology.

Delen
Spreekuur Angst & Paniek

Stel je vraag in het online spreekuur Angst & PaniekHeb je angst of raak je snel in paniek en heb je hier vragen over? In het online spreekuur 'Angst en Paniek' kun je vragen stellen over angst en paniek en je vind er bovendien een overzicht van veel gestelde vragen over dit onderwerp.

Forum Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten-forumHeb je te maken met hart- en vaatziekten, in je familie, in je directe omgeving of bij jezelf? En heb je er vragen over of wil je er graag eens over te praten? Praat met lotgenoten op ons forum. Ga naar het hart- en vaatziekten-forum >>

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video