Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Eerste menstruatie start eerder door frisdrank'

vrijdag 30 januari 2015

'Eerste menstruatie start eerder door frisdrank'

Al verschillende onderzoeken bekeken de effecten van frisdrank. Dat ging voornamelijk over de effecten op gewicht. Nu is er wel een heel opvallende conclusie aan het licht gekomen. Het drinken van frisdrank zou ervoor kunnen zorgen dat de eerste menstruatie eerder start. Dit zou samengaan met een verhoogd risico op borstkanker, aldus onderzoekers van Harvard Medical School. 

De onderzoekers volgden in totaal 5500 meisjes tussen de 9 en 14 jaar gedurende een periode van vijf jaar. Het bleek dat de deelnemers die meer dan anderhalf gesuikerd drankje per dag dronken, eerder hun eerste menstruatie ervoeren. Ongeveer zo'n drie maanden dan meisjes die maximaal twee gesuikerde drankjes in één week nuttigden. Pure vruchtensappen en light-frisdrank leken geen invloed te hebben.

Groter risico op borstkanker

Een belangrijk resultaat dat tevens naar voren kwam, was het verhoogde risico op borstkanker dat bleek samen te gaan met het eerdere starten van de eerste ongesteldheid. De meiden die een jaar eerder ongesteld worden dan gemiddeld (in Nederland ligt die leeftijd tussen de 13 en de 14 jaar), hebben 5% meer kans om op latere leeftijd borstkanker te ontwikkelen.

Meer onderzoek nodig

Hoe het kan dat meisjes eerder ongesteld worden door regelmatig is nog niet duidelijk. Hiervoor is meer onderzoek nodig. De onderzoekers verwachten dat het te maken heeft met de verhoogde glycemische index, waardoor het insulineniveau stijgt en er meer hormonen aangemaakt worden. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -