Zoeken

Een op de drie Amsterdammers chronisch ziek

| Bron: Gezondsite

Een op de drie Amsterdammers heeft een chronische ziekte, een kwart van de hoofdstadbewoners heeft last van een allergie en een op de zes had vorig jaar ernstige psychische problemen. Dat blijkt uit een gezondheidsonderzoek dat de gemeentelijke geneeskundige gezondheidsdienst (GG&GD) tussen november 1999 en november 2000 heeft gehouden onder 2670 Amsterdammers van zestien jaar en ouder. Volgens de GG&GD is de gezondheid van de stedelingen vergeleken met 1992 niet erg verbeterd. Ruim 85 procent van de Amsterdammers voelt zich gezond, maar bij navraag blijken ze wel vaak gezondheidsklachten te hebben. Amsterdammers blijken vooral te lijden aan chronische ziekten, aandoeningen aan de luchtwegen, het bewegingsstelsel, het spijsverteringsstelsel en hart- en vaatziekten. Ruim een derde van de geïnterviewde 55-plussers heeft één of meer lichamelijke beperkingen. Bovendien roken Amsterdammers vaker dan de gemiddelde Nederlander. Maar ze roken wel minder sigaretten per dag. Het percentage rokende Amsterdammers is in acht jaar tijd van 42 naar 39 procent gedaald. Er wordt wel meer gedronken dan in 1992. Ruim de helft van de ondervraagden drinkt licht tot matig. Vijftien procent drinkt veel tot zeer veel, dat wil zeggen minstens vijf dagen per week meer dan zes glazen per dag. Een derde van de hoofdstadbewoners drinkt helemaal niet. Vooral het eetgedrag van de Amsterdammer blijkt slecht te zijn. Slechts zestien procent heeft de gewoonte om dagelijks te ontbijten, een warme maaltijd te nuttigen en groente en fruit te eten. Mannen hebben vaker last van overgewicht dan vrouwen, respectievelijk 36 en 29 procent. Driekwart van de bewoners beweegt genoeg, dat wil zeggen: vijf dagen per week minstens een halfuur. Uit het onderzoek blijkt verder dat 44 procent van de ondervraagden in twee maanden tijd een bezoek aan de huisarts aflegde. Een op de vijf bezocht een specialist in een polikliniek. De GG&GD wijst erop dat de woonomgeving ook invloed op de gezondheid kan hebben. Daarom is ook daar onderzoek naar gedaan. Hieruit bleek dat een op de vier Amsterdammers last heeft van lawaai. Ruim een vijfde heeft ernstige klachten over vocht en tocht in huis en vier procent heeft te maken vaak met stankoverlast.

Delen
Heb je een paar kilootjes te veel?

En wil je afvallen, maar weet je niet hoe? Jane van Slingerland en Bea Pols, beide gewichtsconsulenten, begeleiden je hierbij! Wil je weten welk dieet bij jou past? En welke voedingsmiddelen je het best in de kast kan laten staan, achter slot en grendel? Stel dan jouw gratis dieetvragen aan hen in de vraag- en antwoordrubriek 'Gezond Afvallen'

Jeukvrij met DermaCura eczeemverband!

Dermacura - eczeemverbandJeuk, jeuk en nog eens jeuk! Voor mensen met matige tot ernstige eczeem is dit aan de orde van de dag. Met alle gevolgen van dien: niet kunnen concentreren op je werk, slecht slapen en een kapotte huid doordat je constant wilt krabben.

Aanvullend op de reguliere zalf- en crèmebehandeling is er DermaCura eczeemverband,  Dit is zijdezacht en comfortabel verband voor de behandeling van eczeem. Deze ‘tweede huid’ draag je onder je kleding, direct op je huid. De speciale bestandsdelen in het verband werken jeukstillend en helpen bij het herstel van (krab)wondjes.

Ontdek of DermaCura eczeemverband iets voor jou  is, doe de test! Al overtuigd? Kijk hier voor DermaCura verbandshirts, -broeken, -handschoenen of –sokken. 

- advertorial -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video