Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Documentaire over Crohn-patiënten in première

woensdag 03 september 2014 | Bron: CCUVN

Op 6 september gaat de documentaire Shit! de film -  een film over het leven met een chronische darmziekte - in Rotterdam in première. In het najaar is hij op televisie te zien. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) in vervulling. Door deze film worden de ziektes en de gevolgen daarvan op het dagelijks leven eindelijk bekend en bespreekbaar bij het grote publiek, stelt de CCUVN. 

Getrouw beeld

De documentaire is gemaakt door televisiepresentator, onderzoeksjournalist en programmamaker Gideon Levy, onder meer bekend van de programma’s De slag om ons voedsel en LEVY: Slikken of stikken. Hij volgde voor de documentaire een aantal mensen: een moeder en haar kind, twee jonge vrouwen en een vader.

“De film geeft een getrouw beeld van het leven van mensen met crohn of colitis ulcerosa. Wat is de dagelijkse impact op dat leven, op je relatie, partner of gezin? En we laten alle keuzes zien die deze mensen moeten maken: de dagelijkse medicijnen, wel of niet opereren, doe ik mee aan een medical trial (onderzoek), dat soort dingen.”

Veerkracht

De veerkracht die de Crohn-patiënten toonden, hebben een grote indruk op Levy gemaakt. ‘Ik realiseerde me niet hoe afhankelijk wij mensen eigenlijk zijn van ons eigen lichaam. De stilstand van je leven als je de deur niet meer uit kunt is heel heftig. Daar ben ik wel van geschrokken. Het is bijzonder om te zien hoe deze mensen omgaan met een lichaam dat niet wil. Ik prijs me gelukkig dat ik wél gezond ben. Ik hoop, nee ik weet zeker, dat deze film bijdraagt aan het creëren van meer begrip voor mensen die zo ziek zijn. Hopelijk doorbreken we ook een aantal taboes: hoe is het om met een stoma te leven bijvoorbeeld of wat een hel een wc-bezoek kan zijn.‘

5 miljoen

Wereldwijd lijden 5 miljoen mensen aan chronische darmziektes zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, ook wel Inflammatory Bowel Diseases (IBD) genoemd. In Nederland lijdt 1 op de 300 mensen aan een van deze onzichtbare en vaak met schaamte gepaard gaande aandoeningen. Jaarlijks krijgen meer dan 300 jonge kinderen in Nederland colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Dat aantal stijgt verontrustend snel.

 

.
- Advertentie -
- Advertentie -