Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Dagelijks zonlicht vermindert kans op darmkanker

maandag 23 juni 2014 | Bron: LUMC

Elke dag een ‘shotje’ zonlicht remt de groei van darmtumoren. Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) door muizen aan UV-straling bloot te stellen.

Tumoren geremd

Zonlicht straaltDe onderzoekers verdeelden de muizen, allen ziek door darmkanker, in drie groepen. Bij de eerste groep werd het vitamine D-niveau gestimuleerd door dagelijks een korte periode in de zon. De tweede groep muizen kreeg in plaats van zonlicht een vitamine D-dieet en de laatste groep kreeg geen van beiden.

Zowel de muizen die vitamine D binnenkregen via het dieet als de muizen die onder een hoogtezon gingen, werd de groei van de darmtumoren geremd. Bij de laatste groep werden de tumoren bovendien minder vaak kwaadaardig. “Daarmee hebben we aangetoond dat er zeer waarschijnlijk een oorzakelijk verband bestaat tussen de blootstellen aan UV-stralingen een verlaagd risico op darmkanker”, aldus dr. Frank de Gruijl, leider van de onderzoeksgroep.

Kwartiertje

Een kwartiertje per dag de zon in lijkt voldoende om de kansen op darmkanker te verkleinen. “In de zomer komen we daar gemakkelijk aan, de tekorten ontstaan ’s winters. In dat geval kan een hoogtezon uitkomst bieden”, denkt De Gruijl. Volgens hem gaat het dagelijkse beetje zonlicht niet ten koste van het risico op huidkanker

.
- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl