Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Borstvoeding beschermt tegen depressie bij moeder'

donderdag 21 augustus 2014 | Bron: Telegraaf

'Borstvoeding beschermt tegen depressie bij moeder'

Wanneer je je kindje geen borstvoeding geeft, dan is de kans dat je met een depressie te maken krijgt twee keer zo groot. Dit zou komen doordat het geven van borstvoeding gepaard gaat met een bepaald 'feel good' hormoon. Dat blijkt uit Spaans/ Brits onderzoek. 

Gevoel van falen

Aan het onderzoek deden in totaal 14.000 moeders mee die net een baby hadden gekregen. De kans op een depressie bleek het grootst te zijn bij vrouwen die in eerste instantie van plan waren om borstvoeding te geven, maar waarbij het wegens omstandigheden niet lukt. Zij missen niet alleen het gelukmakende hormoon, maar kampen ook met gevoelens van falen omdat de borstvoeding niet lukte. Volgens de onderzoekers moet er aan deze groep extra aandacht geschonken worden, om een depressie te voorkomen.

Postpartum depressie

Vrijwel alle moeders die aan het onderzoek meededen hadden te maken met sombere gevoelens of 'huildagen' vlak na de bevalling. Normaal gesproken verdwijnen deze klachten binnen twee weken. Als dit niet zo is en de klachten allemaal erger worden, dan kan er sprake zijn van een postpartum depressie. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft hier last van. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -