Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Binnen twee uur halve kantoor besmet met virus

woensdag 10 september 2014 | Bron: NU.nl

Heeft een collega een buikgriep of loopt hij flink te snotteren? Pas op: jij kunt zo de volgende zijn. Uit onderzoek van de University van Arizona blijkt dat virussen slechts twee uur nodig hebben om zich door het hele kantoorgebouw te verspreiden. 

Uitbraken van het Noro-virus komen geregeld voor in zorginstellingen en op cruiseschepen. Dit virus zorgt ervoor dat het personeel, bewoners of vakantiegangers in een mum van tijd ziek op bed liggen met ernstige buikgriepklachten. Voor de onderzoekers was dit gegeven de aanleiding voor het onderzoek. Want hoeveel tijd hebben virale virussen nodig om zich te verspreiden?

Modelvirus MS-2

Om hierachter te komen besmette de onderzoekers opzettelijk een kantoorgebouw met het modelvirus MS-2, een buikgriepvirus verwant aan het Noro-virus. Op een deurknop én een tafel in het gebouw brachten zij het virus aan. En wat bleek: het virus verspreidde zich supersnel. Het werd op lichtschakelaars, koffiebekers, kranen, telefoons en computers teruggevonden. Na amper twee tot vier uur was meer dan de helft van de geteste oppervlakten besmet het virus.

Handen schoonmaken

Een nog belangrijker onderdeel van het onderzoek was: hoe kan een virus dat zich zo vlug verspreid een halt worden toegeroepen? De oplossing bleek simpeler dan gedacht. Door regelmatig handen wassen en schoonmaken met desinfecterende reinigingsdoekjes  bleek het aantal vlakken waarop het virus werd aangetroffen met maar liefst 80 tot 99 procent af te nemen. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -