Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Bevolkingsonderzoek borstkanker nutteloos bij 70-plussers

dinsdag 16 september 2014 | Bron: Leids Universitair Medisch Centrum

Vrouwen boven de 70 jaar zouden niet meer gescreend moeten worden op borstkanker. Dat zeggen onderzoekers van het Leids Universitair Medische centrum. 

Een vrouw met een pink ribbon, het teken in de strijd tegen borstkankerHet bevolkingsonderzoek borstkanker is in het leven geroepen om het aantal sterfgevallen ten gevolge van borstkanker terug te dringen. De kans hierop is groter als in een vroeg stadium een agressieve tumor ontdekt wordt. Uit Leids onderzoek blijkt nu dat bij 70-plussers veel kleine tumoren ontdekt worden, maar de kans dat deze uitgroeien tot gevaarlijke gezwellen die uitzaaien is volgens de onderzoekers nihil. Desondanks krijgen vrouwen boven de 70 wel vaak voor de zekerheid chemotherapie, bestraling of een hormoonbehandeling.

Overbehandeling 

Leidse onderzoekers plaatsen echter groter vraagtekens bij het nut van de behandelingen en het preventief screenen van 70-plussers op borstkanker. De Glas, één van de onderzoekers van het LUMC: “Het leidt tot overbehandeling van kleine, en waarschijnlijk ongevaarlijke tumoren. Daarbij brengt behandeling altijd kans op nadelige effecten met zich mee. Juist ouderen hebben vaak meer last van de bijwerkingen van chemokuur en hormoontherapie, en een operatie bij hen is riskanter.”

Persoonlijke afweging 

De onderzoekers pleiten daarom dat het bevolkingsonderzoek niet meer standaard wordt gedaan, maar dat per persoon een afweging wordt gemaakt. “De ene 70-jarige is veel gezonder dan de andere. Wanneer iemand heel gezond is, maar wel een verhoogd risico op borstkanker heeft, kan screeninig nuttig zijn. Door de hele populatie te screenen doe je uiteindelijk waarschijnlijk meer mensen kwaad dan goed”, aldus De Glas. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -