Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Aspirine ’s avonds effectievere bloedverdunner

vrijdag 14 november 2014 | Bron: LUMC

Aspirine ’s avonds effectievere bloedverdunner

Belangrijk nieuws voor mensen die iedere dag een aspirine slikken ter voorkoming van hart- en vaatziekten, onderzoek laat namelijk zien dat je dit het beste ’s avonds kunt doen. Er zijn dan meer effecten en minder bijwerkingen. Dat concludeeert onderzoeker Tobias Bonten van LUMC. 

Omdat de meeste hartinfarcten in de ochtend plaatsvinden, werd altijd aangenomen dat dat ook de beste tijd was voor een aspirine. Het onderzoek vergeleek daarom de effecten van aspirine bij hartpatiënten die het 's ochtends innamen met die van de late slikkers.

Minder kans op bloedprop

Het bleek dat wanneer mensen de pil in de avond namen, hun bloed de volgende ochtend dunner was. Hierdoor zijn bloedplaatjes minder actief en is er ook minder kans op een bloedprop. Qua bijwerkingen zat er geen verschil tussen de vroege en late groep. Bonten benadrukt wel dat er alleen gekeken is naar de activiteit van de bloedplaatjes. "Of het in de avond slikken van aspirine daadwerkelijk het aantal hartinfarcten verlaagt heb ik niet onderzocht. Dat is de volgende stap", aldus Bonten. 

Geen bloeddruk verlaging voor hartpatiënten

In het onderzoek werd daarnaast ook gekeken of het tijdstip van slikken van invloed is op de bloeddruk. Bonten: "Het is bekend dat de bloeddruk bij gezonde jonge mensen daalt wanneer zij ’s avonds aspirine slikken in plaats van 's ochtends. Helaas bleek dat voor hartpatiënten niet op te gaan. Aspirine is mogelijk in staat de bloeddruk te verlagen door de vaten wijder te maken. Maar bij mensen die al hart- en vaatziekten hebben, zijn de bloedvaten vaak verkalkt en daardoor waarschijnlijk te stijf om nog goed op het bloeddrukverlagende effect van aspirine te reageren”. 

Dagelijkse aspirine niet voor iedereen

Bonten geeft afsluitend aan dat het dagelijks slikken van aspirine's niet voor iedereen geschikt is. Alleen bij mensen die al een keer een hart- of herseninfarct hebben gehad, wegen de voordelen van bloedverdunning duidelijk op tegen de nadelen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -