Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Artsen slordig bij voorschrijven medicijnen'

maandag 27 oktober 2014 | Bron: NOS

'Artsen slordig bij voorschrijven medicijnen.'

Artsen in Nederland houden zich maar mondjesmaat aan de regels als het gaat om het voorschrijven van medicijnen. Dat concludeerde het programma Reporter Radio afgelopen zondag op basis van onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. 

Het gaat dan vooral om de regel bij apothekers aan te geven waarom een medicijn voorgeschreven wordt. Bij drieëntwintig medicijnen gelden hiervoor strikte voorwaarden, maar 50% van de huisartsen en ruim 33% van de specialisten blijkt zich hier niet aan te houden. Als reden wordt genoemd: teveel werk, geen nut of vergeten.

Gezondheidsrisico

Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, noemt de uitkomsten "meer dan teleurstellend". Sommige medicijnen worden bij meerdere ziektes voorgeschreven. Zo is methotrexaat een middel dat wordt ingezet bij kanker en reuma. De dosis voor kanker is hoger dan voor reuma, het ontbreken van de reden van voorschrijven kan dan een groot gezondheidsrisico vormen.  

.
- Advertentie -
- Advertentie -