Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Antidepressiva tasten libido blijvend aan

dinsdag 11 maart 2014 | Bron: Volkskrant

Het slikken van antidepressiva kan leiden tot blijvende seksuele problemen. Dit constateert het bijwerkingencentrum Lareb aan de hand van tientallen meldingen over erectie- en orgasmeproblemen en een verminderd libido na het gebruik van deze medicijnen. 

AntidepressivaUit verschillend onderzoek was al duidelijk dat meer dan de helft van patiënten die antidepressiva gebruiken het libido sterk daalt. Tot nu toe werd altijd gedacht dat deze en andere seksuele problemen verdwenen als patiënten stopten met de medicatie. Maar uit de 19 meldingen die bij het Lareb zijn binnengekomen – vooral mannelijke en vrouwelijk dertigers – blijkt dit niet te kloppen. De meldingen betroffen vooral een specifieke groep antideppressiva, de zogeheten SSRI’s.

Post SSRI Seksual Dysfunction (PSSD)

Bij de MHRA, de Engelse evenknie van Lareb, zijn ook honderden meldingen binnengekomen van patiënten die last hadden van het Post SSRI Seksual Dysfunction (PSSD). 'PSSD is een zeer serieus probleem', zegt hoogleraar seksuele psychofarmacologie Marcel Waldinger van de Universiteit Utrecht. 'Vaak komt het niet aan het licht, omdat mensen niet zo snel over hun seksuele problemen praten. Psychiaters en huisartsen sturen patiënten doorgaans weg met de boodschap: dit kan niet. Tijdens lezingen reageren ze veelal geschokt als ik vertel dat het wel degelijk mogelijk is.'

Agressie

Antidepressiva raakten recentelijk ook al in opspraak doordat ze in verband worden gebracht met agressie. Onlangs adviseerde Lareb het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in de bijsluiter van ssri-bevattende antidepressiva op te nemen dat het middel agressiviteit kan veroorzaken.

.
- Advertentie -
- Advertentie -