Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Allochtone patiënt vaker depressief

woensdag 01 juli 2015 | Bron: Sintlucasandreasziekenhuis.nl

Allochtone patiënt vaker depressief

Allochtone patiënten hebben vaker last van angst en depressieve gevoelens dan autochtone patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van Gerllinde Haverkamp van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis.

Mogelijke oorzaken

Haverkamp onderzocht ruim 900 patiënten van Nederlandse, Marokkaanse, Turkse, Indonesische en Surinaamse afkomst. Vooral eerste generatie Marokkaanse en Turkse patiënten kampen met veel angst en somberheid. De oorzaak hiervan is nog onbekend. Sociaaleconomische status bleek geen rol te spelen. Wellicht spelen het ervaren van discriminatie of bijvoorbeeld taalbarrières een rol, meent de onderzoeker.

Tijdig herkennen

Volgens Haverkamp is het van belang dat hulpverleners depressie bij allochtone patiënten leren herkennen en tijdig aanpakken. “Stress en depressie zijn risicofactoren voor het verloop van alle chronische somatische aandoeningen.” Bovendien worden depressieve patiënten vaker opgenomen, slaan behandelingen minder goed aan en hebben ze een grotere kans op vroegtijdig overlijden.

.
- Advertentie -
- Advertentie -