Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Alcohol verstoort concentratie en geheugen jongeren

dinsdag 18 maart 2014 | Bron: Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP

Het regelmatig drinken van meerdere glazen alcohol in korte tijd blijkt aantoonbaar de hersenontwikkeling te verstoren. Door dit zogenaamde ‘binge drinken’ scoren jongeren slechter op cognitieve testen. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van San Diego aangetoond. 

‘Binge drinken’

BierBij meisjes is sprake van ‘binge drinken’ als ze vier of meer glazen binnen twee uur drinken, bij jongens ligt die grens op vijf of meer glazen.

Concentratie en geheugen

Het onderzoek toont nu aan dat vooral het concentratievermogen en het geheugen lijden onder het alcoholgebruik. De hersenen ontwikkelen zich tot het dertigste levensjaar. Door ‘binge drinken’ wordt deze ontwikkeling verstoord. Dat kan de schoolprestaties van jongeren negatief beïnvloeden. Er is een lichtpuntje: wanneer jongeren een aantal weken stoppen met drinken blijken de beschadigde hersenenfuncties enigszins te herstellen.

De onderzoekers adviseren jongeren om het drinken van alcohol zo lang mogelijk uit te stellen. De praktijk leert namelijk dat veel jongeren niet rustig aan beginnen, maar dat de grens van binge drinken al direct is bereikt. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -