Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Advies voor mannen met vergrote prostaat: plas zittend

dinsdag 29 juli 2014 | Bron: LUMC

Mannen met een vergrote prostaat hoeven voorlopig geen boom op te zoeken om tegenaan te plassen. Het is namelijk beter om zittend te urineren, stellen Leidse onderzoekers na elf studies over dit onderwerp vergeleken te hebben. De blaas raakt dan beter leeg, waardoor het risico op een blaasontsteking afneemt.

Een man die zittend plast“Wanneer je zit zijn de spieren in benen en bekken meer ontspannen, waardoor je de blaas beter leeg kunt plassen”, verklaart Ype de Jong, vijfdejaars geneeskundestudent in het LUMC en één van de onderzoekers. De ontspannenheid zorgt voor een krachtigere plasstraal en kortere plastijd.

Medicijnen

Nu krijgen veel mannen van middelbare leeftijd met prostaatproblemen en de daaruit voortvloeiende plasklachten medicijnen om de spierspanning rond de blaas te verminderen. Hoewel uit het onderzoek van De Jong aantoont dat zittend plassen net zo effectief is, raadt hij patiënten aan de medicijnen gewoon te blijven nemen. “Waarschijnlijk werkt een combinatie van medicatie en zitten bij het plassen het beste”, aldus de Jong. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -