Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ademtest herkent diabetes type I bij kinderen

donderdag 27 november 2014 | Bron: Telegraaf.nl

Ademtest herkent diabetes type I bij kinderen

Misselijkheid, braken, buikpijn, ademhalingsproblemen, verwarring, allemaal symptomen die voorkomen bij de zeldzame en potentieel dodelijk auto-immuunziekte diabetes type 1. Maar dankzij een nieuwe test is het mogelijk om diabetes type 1 bij kinderen vroegtijdig te ontdekken, zelfs nog voordat deze symptomen zich openbaren.

Onderzoekers aan de Oxford University ontwikkelde een ademtest die aceton detecteert. Aceton is een bijproduct dat ontstaat als gevolg van diabetische ketoacidose en komt voor in de adem van kinderen met diabetes type 1. Oorzaak is een insulinedaling waardoor cellen niet voorzien worden van de benodigde glucose. Dat leidt tot een abnormale verbranding en het ontstaan van ketonen of zuren die zich ophopen in het bloed. Allemaal met gezondheidsproblemen tot gevolg.

Vroegtijdige start insuline spuiten

De ademtest die helpt deze potentieel dodelijke ziekte te achterhalen, zorgt ervoor dat kinderen niet onnodig lijden aan de symptomen die diabetes met zich mee kan brengen. Door vroegtijdig beginnen met insuline spuiten of door het dragen van een insuline pompje, kunnen ernstigere gezondheidsproblemen voorkomen worden.

.
- Advertentie -
- Advertentie -