Zoeken

Wat is het Persoonsgebonden budget en Vergoedingsregeling Persoonlijke Zorg?

Naast de Wmo en AWBZ heb je ook nog het persoonsgebonden budget en de vergoedingsregeling persoonlijke zorg, waar mensen met een beperking voor in aanmerking kunnen komen. Je leest hier wat dit zijn.

Persoonsgebonden budget (PGB)

Het persoonsgebonden budget (PGB) is een geldbedrag waarmee mensen -die door handicap, ziekte of ouderdom zorg nodig hebben- zelf zorg kunnen inkopen. Je huurt dan als het ware zelf zorgverleners in. Een eventuele vergoeding wordt gefinancierd uit de AWBZ. Vanaf 2012 zijn de regels voor het PGB verandert. Alleen als het CIZ heeft vastgesteld dat je recht hebt op langdurig verblijf in een zorgstelling, dan kom je nog in aanmerking voor een persoons gebonden budget. In alle andere gevallen niet. Hieronder enkele veelgestelde vragen over PGB.

Als ik in 2011 een PGB had, behoud ik dit recht dan ook in 2012?

Als je al een PGB had mét de indicatie langdurig verblijf, dan is deze nu ook nog van toepassing. Had je wel een PGB, maar zonder de indicatie langdurig verblijf, dan behoud je dit recht tot begin 2014 (mits het recht op begeleiding in 2013 opnieuw beoordeeld moet worden door CIZ).

Hoe krijg ik een PGB?

De aanvraag dien je te doen bij het zorgkantoor of het CIZ. Je dient dan een aanvraagformulier in te vullen, over een indicatieformulier van het CIZ te beschikken, en een budgetplan op te stellen. In dit plan beschrijf je welke (AWBZ-zorg) je waar zou willen inkopen. Het zorgkantoor beslist op basis hiervan óf en voor hoeveel vergoeding je in aanmerking komt.

Vergoedingsregeling Persoonlijke Zorg (VPZ)

Sinds januari 2012 is er een nieuwe vergoedingsregeling genaamd VPZ: Vergoedingsregeling Persoonlijke Zorg. Je komt hiervoor alleen in aanmerking als je minimaal 10 uur per week zorg (in de vorm van verpleging, begeleiding, of persoonlijke verzorging) nodig hebt én je geen recht hebt op zorg in natura. 

Delen
Wist je dat?

Kijk voor meer informatie op www.bouwsteentjes.nl. Mensen die (na een operatie of ziekte) ondervoed zijn, vaak geen trek hebben? Voor een goed herstel is het echter juist voor hen belangrijk dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Daarom zijn er nu Bouwsteentjes: lekkere en aantrekkelijke gebakjes met veel energie en eiwit. Op deze manier krijg je de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt, maar zitten ze verpakt in een smakelijke jas. Bouwsteentjes zijn verkrijgbaar bij Jumbo en C1000. Ze zijn handig per 4 stuks verpakt en in de vriezer te bewaren. Kijk voor meer informatie op bouwsteentjes.nl.

- advertorial -

Je partner easy thuis verzorgen in een hoog-laagbed! Je partner easy thuis verzorgen in een hoog-laagbed!

Is een dierbare ernstig ziek of net terug uit het ziekenhuis? En wil je hem zo goed mogelijk thuis kunnen verzorgen? Zorg dan dat in de slaapkamer of de woonkamer – want daar staan zij ook prima - een hoog-laagbed staat. Net als in het ziekenhuis of verzorgingstehuis. Bij een hoog-laagbed is de bedbodem verstelbaar, waardoor je je dierbare gemakkelijker kunt verzorgen of uit bed kunt helpen. Dat ontlast niet alleen jou, maar is ook minder zwaar voor diegene die je verzorgt.  

Kijk op Easyhoog-laagbed.nl voor de beste modellen hoog-laagbedden! Bestel je een gehele set – matras en bed – dan krijg je maar liefst 10% korting! En ook handig: het bed wordt gratis bij je thuis bezorgd. Tegen een klein bedrag kan je oude bed meteen retour mee!

- advertorial -

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video