Zoeken

Overactieve blaas

Een overactieve blaas is een veel voorkomende aandoening. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Deze aandoening komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Mensen met een overactieve blaas zijn geen baas meer over hun eigen blaas. Deze gaat in wezen een eigen leven leiden. Zo moeten mensen met een overactieve blaas vaak kleine beetjes plassen, hebben ze moeite om de plas op te houden als ze aandrang voelen en kunnen ze last hebben van ongewild urineverlies.

Boosdoener kan de urineblaas zijn, die regelmatig een signaal afgeeft dat de blaas vol zit, terwijl dit niet het geval is. Op dit seintje heeft de betreffende persoon zelf geen invloed.

Verder komt het voor dat de blaas zich vaak en heel plotseling leegt. Naast stressincontinentie, ook wel inspanningsincontinentie genoemd,  is een overactieve blaas een van de meest voorkomende oorzaken van urine incontinentie. Normaal gesproken ga je per 24 uur ongeveer 6 tot 8 keer naar het toilet. Moet je vaker naar het toilet en heb je last van hevige aandrang om te plassen dan zou dit kunnen wijzen op een overactieve blaas.

Er zijn tegenwoordig verschillende oplossingen om een overactieve blaas te voorkomen of te verminderen. In het dossier zullen we oorzaken, oplossingen en tips geven voor een gezonde blaas.

Volgende paginaKlachten

Delen

Bij een overactieve blaas gaat je urineblaas zijn eigen leven leiden..

Hij geeft onnodig vaak een signaal af dat ie "vol" zit. Of leegt de blaas te snel, waardoor je niet genoeg tijd hebt om de wc te halen. Benieuwd welke symptomen op een overactieve blaas kunnen wijzen?

Doe de gratis plastest!

- advertorial -

Meld je aan voor de nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief
Video van de week

Hoe voorkom je huidkanker? (video 5 van 5)

Bekijk de video