Zoeken

Wat is de rol van vitamine D bij osteoporose?

Vitamine D wordt aanbevolen bij de behandeling van osteoporose. Maar wat is vitamine D nu precies en hoe verhoudt dit zich tot botten en osteoporose. Dit wordt hieronder kort beschreven.

Vitamine D en de botten

Vitamine D is een essentiële voedingsstof die nodig is voor de opname van calcium en voor gezonde botten. Het lichaam kan calcium alleen optimaal uit voedsel opnemen als het voldoende vitamine D heeft. Vitamine D zit vooral in vette vis zoals haring, zalm en makreel, en in veel mindere mate het aan in zuivelproducten, eieren en vlees. Maar veruit de meeste vitamine D krijgt u door blootstelling van de huid aan zonlicht. Het wordt onder invloed van zonlicht aangemaakt in de huid. Aanbevolen wordt om elke dag tussen april en oktober minimaal een kwartier buitenshuis te zijn met onbedekt hoofd en handen.

Echter, naarmate u ouder wordt is de huid minder goed in staat om zonlicht in vitamine D om te zetten. De huid van een 70-jarige kan 75% minder vitamine D omzetten in vergelijking tot een 20-jarige. Ook bescherming van de huid met een zonnebrandcrème zorgt dat omzetting van vitamine D in de huid sterk wordt verminderd (factor 8 geeft een reductie van 92,5%). Ook zorgt de voeding meestal niet meer voor voldoende vitamine D: bijna één op de twee 65-plussers in Nederland heeft een vitamine D tekort. Een dergelijk tekort kan leiden tot een slechte opname van calcium in de botten, en daarmee tot botverlies en osteoporose. Ook moeite met traplopen, een zwaar gevoel in de benen en moeizaam uit een stoel omhoogkomen, kunnen een gevolg zijn. Als u osteoporose hebt, kan uw arts eventueel vitamine D suppletie voorschrijven.

Onderstaande afbeelding geeft meer informatie over het aantal Internationale Eenheden (IE) in verschillende etenswaren. Bij patiënten met osteoporose wordt een hoeveelheid van 800 IE vitamine D per dag aanbevolen. Dit komt overeen met 20 microgram.

Producten vitamine D

Delen
Wist je dat?

DS Verzorgd WonenEen verzorgde woonomgeving ook stijlvol kan zijn. Wie last heeft van osteoporose, heeft misschien (tijdelijk) wat extra zorg nodig. Wanneer zelfstandig wonen niet meer gaat, hoeft dat niet het einde van de persoonlijke leefstijl te betekenen, dat bewijst DS Verzorgd Wonen. Deze organisatie biedt betrouwbare en betaalbare mogelijkheden om geheel verzorgd te wonen. Ouderen krijgen de kans om samen te wonen met gelijkgestemden in een beschermde en kleinschalige woonomgeving op een monumentale locatie. Uiteraard mét de beschikbaarheid van professionele zorg en dienstverlening op maat.

- advertorial -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video