Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Droge mond verhelpen

4.2 uit 5 - 124 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Soms is de oorzaak van een droge mond onschuldig en ligt de oplossing voor de hand. Als je bijvoorbeeld met je mond open slaapt, dan kun je ‘s nachts of als je ‘s morgens wakker wordt een droge mond hebben. Een glas water op je nachtkastje kan dan wonderen doen. Lees hier wat je kunt doen om een droge mond te verhelpen.

Een droge mond verhelpen

Heb je last van een droge mond? Dit kun je zelf doen tegen een droge mond:

  • Droge mond door veel en/of langdurig praten. Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij je hebt en tussen het praten door een slokje water neemt om een droog gevoel in je mond te voorkomen. 
  • Droge mond door ademen via de mond, bijvoorbeeld in je slaap. Zet een glas water op je nachtkastje, zodat je een slokje water kunt nemen als je ‘s nachts wakker wordt met een droge mond. Drink bij het opstaan direct een glas water. 
  • Droge mond door hormonale schommelingen. Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap of overgang last van een droge mond. Er zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar bij de apotheek en drogist die helpen tegen een droge mond. 
  • Droge mond door roken. Stop met roken. Lees hier hoe je stoppen met roken aanpakt. 
  • Droge mond door medicijngebruik. Overleg met je huisarts of apotheker of je mag minderen met het medicijn of kunt overstappen naar een ander medicijn. 
  • Droge mond door stress, angst of depressie. Probeer in kaart te brengen wat bij jou stress veroorzaakt. Praat erover met iemand die je vertrouwt of schakel de hulp van je huisarts in. Blijf niet rondlopen met gevoelens van angst of depressie, maar trek aan de bel. 
  • Droge mond door uitdroging. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter water om uitdroging te voorkomen. Wees alert op uitdrogingsverschijnselen, bijvoorbeeld minder vaak plassen en donkere urine. Drink op warme dagen meer dan normaal en vermijd bepaalde activiteiten, zoals intensief sporten. 

Tips tegen een droge mond

Naast bovenstaande adviezen helpen onderstaande tips tegen een droge mond:

  • Zorg ervoor dat je altijd water bij je hebt. Investeer in een duurzame, herbruikbare fles die je gemakkelijk mee kunt nemen in je tas. 
  • Drink niet te veel thee en koffie. Cafeïne (theïne) remt de speekselproductie. 
  • Kauw op een suikervrij kauwgompje of zuig op een suikervrij snoepje. Dit stimuleert de speekselproductie. 
  • Poets twee keer per dag je tanden en kiezen en verwijder achtergebleven voedselresten door dagelijks te flossen, te stoken of te ragen. 
  • Poets bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. 
  • Breng twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts en/of mondhygiënist voor controle. 
  • Pas op met pittig of sterk gekruid voedsel: dit kan pijn veroorzaken.  
  • Stop met roken en drink met mate. 

Zelfzorgmiddelen tegen een droge mond

Bij de apotheek en drogist zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die helpen tegen een droge mond:

  1. Mondspray. Het woord zegt het eigenlijk al: dit is een spray waarmee je je mond kunt bevochtigen. Deze spray kun je meermalen per dag gebruiken en is gemakkelijk mee te nemen in je tas. 
  2. Mondgel. Een mondgel smeer je meestal voor het slapengaan op je tandvlees, tong en mondslijmvlies. Een gel blijft langer aanwezig in de mond. 
  3. Mondspoeling. De meeste mondspoelingen bevatten natriumfluoride om je gebit tegen gaatjes te beschermen. Let erop dat de mondspoeling pH-neutraal is. Te zure mondspoelingen kunnen het glazuur van je gebit beschadigen. 
  4. Tandpasta. Er bestaan tandpasta’s die speciaal ontwikkeld zijn voor een droge mond. Let erop dat de tandpasta geen SLS (natriumlaurylsulfaat) bevat. 
  5. Kunstspeeksel. Kunstspeeksel is verkrijgbaar in de vorm van een gel of spray. Veel mensen gebruiken overdag de spray en ‘s nachts de gel. 

Meer weten?

De informatie op deze pagina is gebaseerd op de volgende bron:

- Advertentie -
Terug naar het begin

Vond je deze informatie nuttig?

4.2 uit 5 - 124 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 24-09-2020

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Dit dossier wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners

.
- Advertentie -
- Advertentie -