Zoeken

Chronische vermoeidheid en ME/CVS

Bij chronische vermoeidheid heb je voor een langere tijd constant last van extreme vermoeidheid. Er is geen duidelijke reden (zoals fysieke inspanning) aan te wijzen waarom je zo moe bent en de vermoeidheid gaat ook niet over door veel te rusten of slapen.

Chronische vermoeidheid kan ontstaan als gevolg van een onderliggende aandoening of ziekte, maar in andere gevallen is er sprake van onverklaarbare chronische vermoeidheid. Dan kan het om ME/CVS gaan. 

Chronische vermoeidheid door een aandoening

Van een aantal aandoeningen is bekend dat ze chronische vermoeidheid als symptoom hebben. Verder kan vermoeidheid ook een bijwerking van een behandeling zijn. Enkele voorbeelden van aandoeningen waardoor je last kunt krijgen van chronische vermoeidheid zijn:

  • Ziekte van Pfeiffer. De ziekte van Pfeiffer is een virale infectieziekte veroorzaakt door het Epstein-Barr virus. Extreme vermoeidheid is één van de belangrijkste symptomen van de ziekte. Vaak gaat de vermoeidheid na een aantal weken rust vanzelf weer over, samen met de virusinfectie zelf.
  • Ziekte van Lyme. Deze aandoening ontstaat door een infectie met de Borrelia burgdorfi bacterie na een tekenbeet. Vermoeidheid is één van de symptomen van de aandoening en kan chronische vormen aannemen.
  • Multiple sclerose (MS). Een groot deel van de patiënten met MS heeft hierbij aanhoudende vermoeidheidsklachten. Het is echter niet bekend hoe deze ontstaan.
  • Burn-out. Een burn-out is het gevolg van langdurige stress (bijvoorbeeld op je werk) en geeft je het gevoel lichamelijk en geestelijk helemaal opgebrand te zijn. Chronische vermoeidheid is een belangrijk symptoom hierbij.
  • Fibromyalgie. Dit is een vorm van reuma die de spieren treft en waarvan de oorzaak niet bekend is. Naast aanhoudende spierpijn, hebben fibromyalgiepatiënten ook last van chronische vermoeidheid.
  • Kanker. Behandelingen van kanker zoals bestraling en chemotherapie kunnen vermoeidheid als bijwerking hebben. In sommige gevallen blijft de vermoeidheid echter bestaan (lang) nadat de behandelingen beëindigd zijn. In die gevallen is er sprake van chronische vermoeidheid. 

ME/CVS

Wanneer er geen duidelijk aanwijsbare lichamelijke of psychische oorzaak van chronische vermoeidheid gevonden wordt, kan er sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) ook wel myalgische encephalomyelitis (ME) genoemd. Omdat er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak van ME/CVS bestaat, is herkenning en erkenning van de aandoening soms lastig. Hierdoor kan het gebeuren dat patiënten met ME/CVS niet direct de juiste behandeling krijgen.

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je een mitella aan?

Bekijk de video