Zoeken

Hoe kun je een blaasontsteking behandelen?

Het is belangrijk om een blaasontsteking te behandelen. Een verwaarloosde blaasontsteking kan namelijk opstijgen naar de nieren. De bacteriën kunnen hier vervolgens een nierbekkenontsteking veroorzaken. Anders dan bij een blaasontsteking, kun je hier goed ziek van worden en kan het de nieren beschadigen.

Behandeling met antibiotica

Een blaasontsteking kun je behandelen met een antibioticakuur. Je huisarts kan je de kuur voorschrijven. Welk antibioticum je precies krijgt, is vaak afhankelijk van de uitkomsten van een urineonderzoek. Belangrijk is om in ieder geval de kuur in zijn geheel af te maken. Verder moet je voor aanvang met de kuur de bijsluiter van het medicijn goed doornemen. Hierin staat duidelijk aangegeven of de medicatie bijwerkingen kan geven en of je het in combinatie met andere geneesmiddelen kunt gebruiken. Tot is het belangrijk om goed te drinken. Door één à twee liter per dag te drinken reinig je je blaas. Hierdoor kunnen de bacteriën sneller uit je lichaam verdwijnen.

Terugkerende blaasontsteking behandelen

Keert ondanks de antibioticakuur de blaasontsteking telkens terug? Ga dan opnieuw naar de huisarts. Hij kan je dan een andere kuur voorschrijven of extra onderzoek inplannen om te achterhalen welke bacterie de blaasontsteking precies veroorzaakt. Tegelijkertijd kan worden gekeken of er wellicht een afwijking in de urineweg is die de blaasontsteking in stand houdt. Dit kan met behulp van:

  • Urinekweek.
  • Bloedonderzoek.
  • Echo van de nieren.
  • Plasstraalmeting.
  • Plasdagboek bijhouden.
  • Kijkonderzoek van de blaas.

Deze onderzoeken vinden meestal plaats in het ziekenhuis bij een uroloog of gynaecoloog.

Lees hier tips om een blaasontsteking te voorkomen. 

Volgende paginaVoorkomen

Vorige paginaGrotere kans na seks?

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief
Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video