Zoeken

Ziekte van Weil

Bij de ziekte van Weil ontstaat een acute leverontsteking veroorzaakt door het micro-organisme Leptospira. De aandoening heeft een acuut begin met koude rillingen en koorts, spierpijnen, misselijkheid, braken, hoofdpijn en daling van de bloeddruk. Deze symptomen komen voor van 5 tot 10 dagen na de besmetting. Geelzucht door levercelaantasting ontstaat ongeveer 4 dagen na het verschijnen van de eerste symptomen. Bloedingen beginnen dan ook uit de slijmvliezen van neus, mond en ogen. Ook huidbloedingen zijn mogelijk. De urine zal bloed bevatten door de nieraantasting. Besmetting met het micro-organisme treedt op via water dat is besmet met rattenurine. Besmetting van mens op mens is zeldzaam. Wanneer geen adequate behandeling wordt ingezet kan de ziekte van Weil tot de dood leiden. De behandeling bestaat uit het toedienen van medicijnen en soms is een tijdelijke nierdialyse noodzakelijk.

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, arts

Volgende paginaSymptomenchecker

Delen
Wist je dat?

Dossier Voedingsschema babyAls je borstvoeding geeft, je jouw baby de eerste drie maanden het beste extra Vitamine K kunt geven? Dit zit namelijk onvoldoende in moedermelk en is wel van belang voor de groei en ontwikkeling van je baby. Meer tips over extra vitamines of voeding vind je in het dossier Voedingsschema baby. Zo lees je bijvoorbeeld meer over wanneer je de overstap kunt maken van vaste naar vloeibare voeding. 

Dossier Soorten huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Bij huidkanker zijn het de huidcellen die 'kwaadaardig' worden en zich zonder remming blijven delen. Meestal ontstaat huidkanker in de cellen van de opperhuid, de bovenste laag van de huid. De drie meest voorkomende vormen van huidkanker zijn: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom.

Lees meer in het dossier Soorten huidkanker.

Over ziekte van Weil
Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je een mitella aan?

Bekijk de video