Zoeken

Ziekte van Paget aan de tepel

Wat is de ziekte van Paget aan de tepel?

De ziekte van Paget is een zeldzame vorm van borstkanker, waarbij de tepel en de tepelhof is aangedaan. De klachten lijken op eczeem van de tepel. Zowel mannen als vrouwen kunnen de ziekte van Paget krijgen, maar bij mannen is het zeer zeldzaam. Vooral vrouwen in de leeftijd van vijftig tot zestig jaar krijgen te maken met de ziekte van Paget aan de borst. Ongeveer 1% van de vrouwelijke borstkankerpatiënten krijgt te maken met de ziekte van Paget. Bij ongeveer de helft van de mensen met de ziekte van Paget beperken de kwaadaardige cellen zich tot de tepel. In dit geval is de prognose gunstiger dan wanneer er een tumor in de borst zit.

Er bestaat ook een botziekte die de ziekte van Paget wordt genoemd, maar dat is een andere aandoening. 

Oorzaak van de ziekte van Paget aan de tepel

De ziekte van Paget wordt veroorzaakt door kankercellen. De huid van de tepel bevat kwaadaardige cellen. De kwaadaardige cellen kunnen in de tepel zelf zijn ontstaan, of door doorgroei in de tepel van een ondergelegen borsttumor. 

Een theorie voor het ontstaan van de ziekte van Paget van de tepel is dat kankercellen zich via de melkwegen in de borst verspreiden naar de tepel. Hierdoor zou de ziekte van Paget ontstaan als gevolg van een onderliggende borsttumor.  

Symptomen van de ziekte van Paget aan de tepel

Bij de ziekte van Paget kan het enige symptoom een droge, schilferige huid rond de tepel zijn. Hierdoor lijkt de ziekte van Paget lijkt soms erg veel op eczeem van de tepel. Vaak is maar één tepel aangedaan bij de ziekte van Paget, terwijl bij eczeem meestal beide tepels zijn aangedaan. Andere symptomen en klachten die bij de ziekte van Paget voorkomen, zijn: 

  • Rode huid.
  • Schilferige huid.
  • Vochtige huid.
  • Ingetrokken tepel.
  • Tepelvloed (vocht of bloed wat uit de tepel komt).
  • Gevoelige tepels.
  • Jeukende tepels.
  • Hard knobbeltje onder de tepel in het geval van borstkanker.

Het kan zijn dat de symptomen tijdelijk verdwijnen, maar later weer terugkomen. 

Diagnose van de ziekte van Paget aan de tepel

Doordat je de ziekte van Paget in het begin aan kunt zien voor een huidaandoening, kan het zijn dat de werkelijke diagnose laat gesteld wordt. Dit is ongunstig voor de prognose van de borstkanker.

De diagnose wordt gesteld met behulp van een biopt van de huid of door wat cellen weg te schrapen van de aangedane huid. Bij het nemen van een biopt wordt een stukje huid van de tepel weggenomen om te onderzoeken of er kwaadaardige cellen aanwezig zijn.

Als dit het geval is, zal een verder borstonderzoek plaatsvinden zoals dat ook bij borstkanker gebeurt. Er zal bijvoorbeeld een mammografie volgen.

Deze tekst is goedgekeurd door K. Oomen, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Doorkomend melkgebit bij baby'sDe onderste snijtanden als eerste doorkomen bij een melkgebit? Baby’s zijn vaak wat zeurderig, huilerig en rusteloos als hun melktandjes doorkomen. Om de pijn wat te verzachten kun je je kind op een (gekoelde) bijtring laten kauwen. Meer van zulke tips? Lees het dossier Doorkomende tandjes bij baby’s. 

Wist je dat?

Sommige mensen bang zijn om te telefoneren of om een praatje te maken in het openbaar? Als je door zo’n soort angst niet meer goed kan functioneren in het dagelijks leven, privé en/of op het werk, dan heb je last van een sociale fobie. Wil je hier meer over weten en hoe het behandeld kan worden? Lees dan het dossier ‘sociale fobie’.

Over ziekte van Paget aan de tepel
Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video