Zoeken

Trommelstokvingers

Wat zijn trommelstokvingers?

Bij trommelstokvingers is er sprake van een vervorming van het uiteinde van de vingers. De vingertoppen zijn verdikt, de nagelriemen verdwijnen en de nagels lopen bol om de vingertoppen heen.

Andere benamingen voor deze aandoening zijn: empyeemvingers, hippocratische vingers en horlogeglasnagels.

Oorzaak van trommelstokvingers

Trommelstokvingers komen voor als verschijnsel bij afwijkingen aan longen, hart of grote bloedvaten, en lever. Er komt daardoor te weinig zuurstof in die delen van het lichaam die het verst van het hart liggen, zoals de vingers. Waarschijnlijk heeft dit zuurstofgebrek te maken met het ontstaan van de afwijking.

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, arts

Volgende paginaSymptomenchecker

Delen
Wist je dat?

Dossier vroeggeboorteWanneer je baby een te laag geboortegewicht voor de duur van de zwangerschap heeft, je dit dysmatuur noemt? Dysmaturiteit kan samengaan met een vroeggeboorte, maar het kan ook voorkomen bij een voldragen zwangerschap. Wat houdt het precies in, hoe ontstaat het en wat zijn de gevolgen? Dat en meer lees je in het dossier Vroeggeboorte >>

Wist je dat?

Peuk, sigaret, rokenJe in het dossier 'Stoppen met roken' veel informatie kunt vinden over stoppen met roken? Wil je weten waarom stoppen met roken zo belangrijk is, waarom het zo moeilijk is en welke manieren van stoppen er zijn? Ga dan naar het dossier 'Stoppen met roken' >>

Over trommelstokvingers
Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe voorkom je huidkanker? (video 5 van 5)

Bekijk de video