Zoeken

Trombose oog

Een vorm van trombose is trombosis retinae, oftewel trombose in het netvlies van het oog. Het netvlies is een sterk doorbloed lichtgevoelig scherm achter in het oog. Het vangt het licht op dat in het oog binnenkomt. Bij trombose aan het oog ontstaat er een stuwing met dikke gekronkelde aders, bloedingen, witte vlekken en vochtophoping in het netvlies. De aandoening komt vooral op oudere leeftijd voor. De klachten zijn soms niet zo heel erg duidelijk. Wazig zien dat zich in de loop van enkele dagen ontwikkelt, kan soms de enige klacht zijn. Risicofactoren voor het ontstaan van een oogtrombose zijn leeftijd, suikerziekte, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en glaucoom (verhoogde oogboldruk). Behalve oogheelkundig onderzoek zal daarom ook altijd een algeheel lichamelijk onderzoek nodig zijn. Als je denkt trombose in het oog te hebben, raadpleeg dan een arts. De behandeling zal door een oogarts of internist gebeuren. De internist zal met algemene medicamenten de oorzaak aanpakken. De oogarts zal zich vooral richten op het voorkomen van complicaties zoals blindheid.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaSymptomenchecker

Delen

Een vraag over trombose?

Spreekuur tromboseStel deze dan in ons online spreekuur Trombose! Hier beantwoordt een doseerarts van de Nationale Trombose Dienst al je trombose vragen. Moet jij bijvoorbeeld regelmatig bloedprikken en wil je graag meer weten over de mogelijkheid om thuis je bloed te prikken? Aarzel dan niet en stel je vraag. 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video

Specials & Dossiers