Zoeken

Trombose in het oog

Wat is trombose in het oog?

Een vorm van trombose is trombosis retinae, oftewel trombose in het netvlies van het oog. Het netvlies is een sterk doorbloed lichtgevoelig scherm achter in het oog. Het vangt het licht op dat in het oog binnenkomt. Bij trombose aan het oog ontstaat er een stuwing met dikke gekronkelde aders, bloedingen, witte vlekken en vochtophoping in het netvlies. De aandoening komt vooral op oudere leeftijd voor.

Risicofactoren voor het ontstaan van een oogtrombose zijn leeftijd, suikerziektehoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en glaucoom (verhoogde oogboldruk).

Symptomen van trombose in het oog

De klachten zijn soms niet zo heel erg duidelijk. Wazig zien dat zich in de loop van enkele dagen ontwikkelt, kan soms de enige klacht zijn.

Diagnose van trombose in het oog

Behalve oogheelkundig onderzoek zal ook altijd een algeheel lichamelijk onderzoek nodig zijn. Als je denkt trombose in het oog te hebben, raadpleeg dan een arts.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen

Een vraag over trombose?

Spreekuur tromboseStel deze dan in onze vraag- en antwoordrubriek over trombose! Hier beantwoordt een doseerarts van de Nationale Trombose Dienst al je trombose vragen. Moet jij bijvoorbeeld regelmatig bloedprikken en wil je graag meer weten over de mogelijkheid om thuis je bloed te prikken? Aarzel dan niet en stel je vraag. 

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Waar moet je op letten bij moedervlekken?

Bekijk de video

Specials & Dossiers