Zoeken

Wat doe jij tegen een tennisarm?

Een tennisarm valt eigenlijk onder de noemer RSI (Repetitive Strain Injuries). Ook een tennisarm ontstaat door overbelasting, in dit geval van de spieren of pezen in de onderarm. Door overbelasting of verkeerd gebruik van de arm raakt het aanhechtingspunt van de onderarmspieren bij de elleboog geirriteerd en kan uiteindelijk gaan ontsteken. Op dat moment is er sprake van een tennisarm. Overigens komt een tennisarm vaker voor bij mensen die niet tennissen dan mensen die wel tennissen.

Bij een tennisarm heb je pijn aan de buitenkant van de elleboog. Die voel je bij het gebruik van de arm of de hand. Bij een lichte tennisarm kun je vaak volstaan met het ontzien van de arm totdat de klachten weg zijn.

Een 'echte' tennisarm heeft veel tijd nodig voor de genezing, vaak een half jaar tot een jaar. De pijn kan verlicht worden door ijs of een cold-pack op de pijnlijke plek te leggen. Doe dit alleen niet te lang anders wordt de arm te koud. Wanneer je erge of chronische pijn hebt, ga dan naar de huisarts. Die kan pijnstillers of ontstekingsremmers geven. Ook fysiotherapie is een mogelijkheid. Verder is er een vrij nieuwe behandeling met ultrasonore golven. Een operatie voor een tennisarm komt maar zelden voor, omdat die vaak niet effectief is.

Zorg ervoor dat de tennisarm goed genezen is voordat je weer volop aan het werk gaat. Wacht liever een week te lang met het belasten van de arm, dan dat je te vroeg begint. Een tennisarm is alleen te voorkomen door erop te letten dat je je arm goed gebruikt. Sporters kunnen de kans op klachten verkleinen door voor een goede conditie, en het juiste materiaal te zorgen. Ook een goede warming up en cooling down kunnen klachten voorkomen.

Wat doe jij tegen een tennisarm? Welke behandeling hielp bij jou het beste? En hoelang duurde het weer voordat jij volledig aan de slag kon? Ben je te snel aan de slag gegaan? 

Reageren
Delen
Wist je dat?

OrthodontistInmiddels 20 tot 30 procent van alle beugeldragers ouder dan 18 jaar is? De meesten van hen zijn twintigers en dertigers, maar de laatste paar jaar neemt ook het aantal oudere beugeldragers (40-plus) flink toe. Er is dan ook geen maximumleeftijd voor het plaatsen van een beugel. Meer weten over soorten beugels en hoe je moet poetsen bij een slotjesbeugel? Lees dan het dossier Orthodontist.  

Vraag gratis proefsachet Wapiti DarmMild aan! Vraag gratis proefsachet Wapiti DarmMild aan!

Om je stoelgang te ondersteunen kun je Wapiti DarmMild gebruiken. Dit is een natuurlijk product gemaakt van vruchtenextracten. Om precies te zijn van mango, papaya en jujube (een soort bes). Deze vruchten helpen een regelmatige stoelgang in stand te houden.

Zowel kinderen als volwassenen kunnen Wapiti DarmMild gebruiken. Bij een zwangerschap of als je borstvoeding geeft, moet je altijd voor gebruik je huisarts raadplegen. Hetzelfde geldt voor darmaandoeningen.

Bestel hier een gratis proefsachet!

- advertorial -

Reacties

 • Sil

  Frans

  Ik heb aan mijn rechterarm vorig jaar 2 x een GPS behandeling gehad en een operatie. Dat was goed gegaan! Ik heb nu bijna geen last meer. Ik ben 18 augustus geopereerd aan m'n linker tennisarm, dat gaat nu nog niet zo super en het litteken in nu ook ontstoken. Mag na de operatie 8 weken niet werken. Het blijk dus dat ik gevoelige pezen heb.

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Zelf heb ik al iets meer dan een jaarlast van een tennisarm en ik heb gemerkt dan voorzichtig aan, maar wel in beweging blijven het beste werkt tegen de pijn en ontsteking. Niets sloeg aan, geen fysiotherapie, geen injecties en geen ontstekingremmende tabletten. Er is trouwens pas een onderzoek van het Vu ziekenhuis afgerond naar dit fenomeen.

  Reageer
 • Sil

  Shakila

  Zelf heb ik RSI. Vanaf vorig jaar jan./febr. heb ik regelmatig pijn gehad aan mijn linkerschouder en rechterhand. Ik heb ruim 6 maanden mijn handen ontzien. En dat ging veel beter. Zodra ik weer teveel typ en ook de huishouding doe, begint het weer. Dus mijn vraag is: wanneer kom ik er vanaf???
  Het is een kwestie van leren leven met de gebreken die je hebt.

  Reageer
 • Sil

  Gerda

  Ik heb al ruim een jaar last van RSI, door beeldschermwerk. Rust helpt meestal het beste. Ook massage en het sterk houden van nek - en rugspieren, dit door elke dag oefeningen te doen. Ik denk dat ik er nooit meer van af kom, zolang ik dit werk doe.

  Reageer
 • Sil

  Ans Flens

  Ik heb al zeker een jaar last van een tennisarm. Injecties helpen even, maar niet lang. Ik ben nu naar een chiropracter geweest. Hij kan als het goed is er nog wel wat aan doen.

  Reageer
 • Sil

  Jenneke

  Ik heb ruim anderhalf jaar thuis gezeten met RSI-klachten aan elleboog en schouder (zowel links als rechts). Veel te lang mee doorgelopen! Alle conventionele behandelingen boden geen verlichting (voor de injectie met Ketamine bleek ik allergisch!!). Via een homeopatische arts ben ik Selenium-tabletjes (extra forte, 200mcg) gaan gebruiken (2 per dag) en extra Vitamine B (co-enzym)(1 per dag) en na enkele maanden was ik van de pijn af en kon ik me ook weer goed bewegen!! Maar ik moet mijn armen wel ontzien; te lang achter beeldscherm, de boot schuren etc. levert toch weer pijn en stijfheid. Dus helaas blijft het altijd een zwakke plek. Belangrijke regel: wel bewegen, niet (te zwaar) belasten.

  Reageer
 • Sil

  Bert Barendse

  Ik ben nadat ik meerdere dingen had geprobeerd toevallig door mijn migraine bij een Acupunctuurkliniek (lid NVA) terecht gekomen, mijn migraine heb ik nog maar mijn tennisarm waar ze ook gelijk voor prikte is verdwenen en is al zeker 1 jaar niet meer teruggekomen.

  Reageer
 • Sil

  Rob Stuip

  De beste informatie over "de tennisarm" is te vinden op <www.tennisarm.be>. Mijn uiterst pijnlijke tennisarm dateert van juni 2001 (overbelasting door klussen en keepen). De huisarts schreef (homeopatische) onderhuidse injecties voor. Niet doen, verergert de pijn en helpt niet! De geraadpleegde sportarts wilde meteen "spuiten" en schreef massage met ijsblokjes voor. Niet doen, met masseren of koelen neemt de pijn neemt alleen maar toe! Dus afblijven van de pijnlijke plek!
  De op bovengenoemde site aanbevolen (rekkings)oefeningen bleken daarentegen uiterst effectief. De pijn nam na enkele weken sterk af en ging over in een stijf gevoel 's morgens. Verder moet je de armspieren zo veel mogelijk activeren voor zover de pijnlijk plek niet geirriteerd wordt (b.v. in een fitness centrum op een roeitrainer en op krachtapparaten).
  Na 7 maanden ben ik vrijwel van de pijn verlost en kan mijn arm weer voluit belasten.

  Rob

  Reageer
 • Sil

  anoniem

  Niet alleen een tennisarm bestaat maar ook een golfarm, volgens mijn fysiotherapeute. Volgens haar had ik daar last van, ik kon mijn arm niet meer strekken of naar mijn kin toe buigen en heb via het ziekenhuis 6 weken met een gipsarm gelopen. Ook nu nog moet ik mijn arm niet te veel belasten.

  Reageer
 • Sil

  henri

  Er is vrij recent een promotieonderzoek afgelsoten van mw.dr. Nynke Schmidt. Hierin wordt aangetoond dat op de lange termijn de beste behandeling voor de tennisarm fysiotherapie is. Dit is aangetoond in vergelijking met de behandeling middels cortisoneninjecties en vergeleken met rustig afwachten.
  Je dient je daarbij wel te beseffen dat veel klachten rond de elleboog geen tennisarm zijn. Met name patienten die ook pijn elders hebben vallen vaak niet in de categorie "zuivere tennisarm". Daarnaast is het natuurlijk beloop van de tennisarm (=wat gebeurt er als je niets doet) dat hij vanzelf geneest na enkele maanden tot een jaar. Dit verklaart de meeste genezingen door allerlei therapieen waarvan de logica ontbreekt. Immers als je al bijna een jaar met de pijn loopt dan is de kans groot dat het vanzelf beter wordt tegen die tijd. Enkel wanneer je de arm hebt laten injecteren of opereren is het natuurlijk herstel slechter dan wanneer je niets doet. Advies moet dus zijn: heeft u uitsluitend een tennisarm en bent u verder gezond (geen nekklachten bv); naar de fysiotherapeut.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

45 - 5 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

tennisarm

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video