Zoeken

"Uiteindelijk viel de wortelkanaalbehandeling best mee"

Verhaal door Ilse (33)

Vijf jaar geleden onderging Ilse (33) een wortelkanaalbehandeling. Ze zag er heel erg tegenop, vanwege de gruwelverhalen van haar moeder.

"Ik zat in de bioscoop en nam een hapje mars. Kreeg geen kans om de zoete lekkernij op een prettige manier te ervaren, want een enorme pijnscheut schoot door een kies. Op een manier die ik nooit eerder had gevoeld! Ik dacht: 'dit zit niet goed' en belde mijn tandarts de volgende dag op. Een dag later kon ik komen en inderdaad: er was wel iets ongewoons aan de hand. In mijn kies was een gaatje ontstaan langs de vulling en de cariës was tot mijn wortel doorgedrongen.

Horrorverhalen 

"Ik had van mijn moeder een persoonlijk gruwelverhaal gehoord over een wortelkanaalbehandeling, dus ik was allesbehalve blij met dat bericht. De tandarts verdoofde mij onmiddellijk en boorde de kies helemaal uit. Daarna ging ze met een vijl mijn wortelkanalen een beetje schoonmaken. Ze had niet genoeg tijd om dat volledig te doen, dus kreeg ik een noodkroon en maakten we een afspraak voor de week daarna. In het tussenliggende weekeinde kreeg ik enorme last. Het voelde alsof de ontsteking aan het doorzetten was…..ik kon gewoon niet slapen van de pijn."

"Toen maar naar een dienstdoende tandarts gegaan en die ging verder met vijlen (na een flinke verdoving). Maar ik voelde een vervelende zenuwpijn, een vage zeurende pijn, en vroeg om een extra verdoving. Gelukkig hielp dat, en kon de rest van de behandeling worden voortgezet, waarna ik ontstekingsremmend spul kreeg 'opgesmeerd', dat de kies rustig moest kunnen houden tot de afspraak bij mijn eigen tandarts. Dat lukte gelukkig en mijn tandarts kon het karwei zonder pijn afmaken! Ik was echt opgelucht dat de pijn al met al ontzettend meeviel. Ok, het vijlen voelt een beetje vreemd, maar is niet pijnlijk. Dus….voor wie een soortgelijke behandeling moet ondergaan: maak je niet al te druk, want het valt mee!"

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen

Reacties

 • Sil

  Henkie

  Ik heb afgelopen vrijdag een wortelkanaalbehandeling gehad, na 3/4 verdovingen en foto's kon mijn angsttandarts eindelijk beginnen. De behandeling viel echt mee nergens last van gehad. Nu een paar dagen geen napijn gehad en nu krijg ik toch wel hier en daar af en toe pijn. Kan iemand me uitleggen of dat erg is of dat dat hoort en ik moet wachten totdat ik over een paar weken de laatste behandeling hebt. Want als ik rustig ben dan heb ik er niet veel last van maar ga ik lopen dan voel ik de pijn toch wel en ik heb ook de hele tijd een rare smaak in me mond?

  Reageer
 • Sil

  Joris

  Twee weken geleden een wortelkanaalbehandeling gehad. Ik was super gespannen ervoor en zat trillend in de stoel. Maar later vroeg ik me af waarom, het valt reuze mee! De verdoving vond ik het minst prettig van allemaal, maar ook dit is gewoon te doen. Het is een onprettig gevoel. Maar pijn mag ik het niet noemen. Toen alles goed verdoofd was voelde ik werkelijk niks van de behandeling. Ik had ook helemaal geen na pijn. Dus iedereen die bang is, maak je geen zorgen! En één tipje houd gewoon tijdens de hele behandeling je ogen dicht. Want die vijltjes hoefde ik namelijk niet te zien. Maar maak je dus geen zorgen!

  Reageer
 • Sil

  behandelingenn

  Ik heb vier weken geleden de eerste deel van mijn wortelkanaalbehandeling gehad. De verdovingen deden het meeste pijn. Ben ondertussen al zeven keer terug geweest, omdat ik er pijn aan blijf hebben dat ik er zelf 's nachts van wakker ben geworden. Ook al antibioticakuur achter de rug, en het wordt niet minder. Morgen dus terug voor de achtste keer, hopen dat ik er minder last van heb hierna.

  Reageer
 • Sil

  Bliss

  Nee, niet iedereen is zenuwachtig op dat moment. Wat heb je eraan om zenuwachtig te zijn? Niets, dus kan je beter ontspannen en focussen op je ademhaling. Want dát is hetgeen dat mensen vaak vergeten te doen als ze zenuwachtig of angstig zijn: ademhalen. En op dat moment dus via de neus.
  Ook het ontspannen van de spieren zorgt ervoor dat het soepeler verloopt. Verkrampen werkt averechts.

  Reageer
 • Sil

  Jedidja

  Mij wordt gezegd door de tandarts: als je zenuwachtig bent tijdens de verdovingsspuit, dan werkt ie niet goed... Dit lijkt mij onzin; iedereen is toch zenuwachtig op dat moment? Stel dat dat ook zo werkt bij algehele narcose... Lekker....

  Reageer
 • Sil

  Mv5

  Mijn dochter van net elf jaar heeft een erg slecht gebit. Altijd gaatjes en helaas heeft ze ook al drie wortelkanaalbehandelingen moeten ondergaan. De eerste twee keer was het gaatje te diep om gewoon te vullen en heeft ze nergens last van gehad. Het was goed verdoofd en ze had gelukkig ook geen napijn. Van de week had ze de derde wortelkanaalbehandeling. Het was ook ontstoken, waardoor de verdoving ondanks maximale dosis niet goed werkte. Het boren en afdichten ging nog wel, maar het vijlen deed ontzettend veel pijn. Helaas was het ook nog een vierkanaalskies, dus het duurde behoorlijk lang. Ze heeft gegild, gehuild, geschreeuwd van de pijn, echt zo zielig. Ze snapte ook wel dat het moest, maar ik heb haar nog nooit zo veel pijn zien lijden. Ze heeft ook nog flinke napijn, ligt al een paar dagen op de bank. Huilt veel, eet en drinkt weinig, heeft geen zin om te spelen. Ze is er dus behoorlijk ziek van.

  Reageer
 • Sil

  Rob

  Vandaag mijn tweede wortelkanaal behandeling ondergaan, afijn, hier mijn relaas. De eerste keer was ik werkzaam in Italië en kreeg een spontane ontsteking en verging van de pijn. Toen zonder verdoving een behandeling ondergaan (injectienaalden in mijn mond lukt niet, dat heeft mijn vorige tandarts geweten omdat ik compleet door het lint ging). Zal u vertellen dat was een hel. Dus jaren niet meer een tandarts bezocht, totdat vorige jaar een vulling afbrak. Afijn, middels mijn huisarts een verwijsbrief gekregen voor een angsttandarts. Deze is gisteren begonnen met de eerste sessie omtrent wortelkanaal behandeling en ik zweette peentjes. Werd eerst goed op de hoogte gebracht wat er allemaal zou gaan gebeuren, de verdoving ging door zalf en druppels (vier uur lang een stel lamme lippen en scheefhangende mondhoek). Slechts één keer moest er een extra verdoving worden geplaatst, omdat ik hevige pijn voelde. Geen injectienaalden, maar met druppels! De behandeling ruim vijf kwartier, maar ik heb er bar weinig van gevoeld (zonder verdoving is het niet uit te houden, trust me). Momenteel met een noodvulling voor de volgende afspraak. Ik zag heel erg tegen de behandeling op, wilde het liefst door het raam naar buiten springen. Afijn, middels dit schrijven kan ik u vertellen dat het met verdoving reuze meevalt.
  Met vriendelijke groet, Rob.

  Reageer
 • Sil

  Nadia

  Hallo,

  Ik herken zoveel in jullie verhalen. Ik heb eigenlijk nooit problemen met mijn gebit gehad. Tot afgelopen week! Toen merkte ik dat een kies wel heel erg gevoelig werd. Gelijk afspraak gemaakt bij de tandarts en kon de volgende dag al terecht. Bleek dat mijn tandvlees wat teruggetrokken was, waardoor de hals van mijn kies wat bloot kwam te liggen. Dit hebben ze gevuld met een vulling. Zo dacht ik... mooi opgelost zonder pijn. Maar dan... diezelfde avond begon de ellende. Enorme pijnscheuten enzovoort. Een dag volgehouden met de pijn en daarna toch naar een weekendtandarts gegaan. Inmiddels ook koorts bijgekregen en een mooie dikke wang. Daar een weekendbehandeling gekregen en een tijdelijke vulling. Ik verging van de pijn in die stoel. Ondanks dat ik 3 verdovingen kreeg. Bleek alles ontstoken zijn en dan werkt verdoving niet. Nou de pijn zou nu minder worden volgens de tandarts. Dezelfde avond kroop ik over de vloer van de pijn. Zelfs paar keer flauwgevallen van de pijn. Zelfs pijnstillers hielpen niet. Volgende dag terug naar mijn eigen tandarts. Die zag dat het flink ontstoken was en schreef me gelijk antibiotica voor en pijnstillers. Loop nu al dagen met koorts en helse pijn rond.... De tandarts kon nu nog niks doen. Eerst de ontsteking onder controle krijgen en hopen dat het niet doorschiet naar mijn kaak... dan ben ik verder van huis... Al met al zit ik nu nog in een hel... waar geen einde aan komt. Ik heb een hoge pijngrens en nooit gedacht dat ik flauw zou vallen van de pijn... hoop van harte dat niemand dit ooit mee hoeft te maken... Groet

  Reageer
 • Sil

  Alessia

  Ik had een héél slechte ervaring bij een tandarts die een gaatje in m'n kies had ontdekt. Ze wist dat het gaatje te diep op de zenuw lag (ben ik achteraf pas te weten gekomen) en toch heeft ze ze gevuld in plaats van een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Resultaat: énorme tandpijn. Ben toen teruggeweest voor een wortelkanaalbehandeling, en heb toen héél veel pijn gehad. Na 3 dagen helse pijn ben ik terug naar de praktijk gegaan en heb ik zelf naar antibiotica moeten vragen voor de ontsteking (ik ervan overtuigd, had dit nog nooit voorgehad) want ze wilde me enkel afschudden met een dafalgan, ze nam niet eens de moeite om een fotootje te nemen of er gewoon eens naar te kijken. Diezelfde week heb ik gebeld naar een tandarts van wacht, kon dezelfde dag nog gaan: wat een geruststelling! Een hele zachte dokter die wél met het hygienisch mondlapje werkt, en zei dat er duidelijk een zware ontsteking was. Heeft alles terug opengedaan, gepoets & medicatie ingestoken. Enkele weken later ben ik teruggegaan voor de volledige behandeling, en sinds toen heb ik er praktisch geen last meer van. Zo zie je maar dat je een goede tandarts moet hebben!!

  Reageer
 • Sil

  Sandra

  Verleden jaar een wortelkanaalbehandeling gehad. Nieuwe kroon gehad. Nu dit weekend kreeg ik zo'n pijn. Onder mijn kroon was het ontstoken. Ik de weekend tandarts gebeld en ik kon komen. Hij heeft 2 sneetjes in het tandvlees gemaakt onder de kroon, zodat de pus eruit kon komen. Vandaag naar mijn eigen tandarts geweest en die zij dat de kroon eruit moet omdat de wortels niet goed zijn. Daarom is mijn tandvlees gaan ontsteken.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

53 - 3 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video