Zoeken

"Uiteindelijk viel de wortelkanaalbehandeling best mee"

Verhaal door Ilse (33)

Vijf jaar geleden onderging Ilse (33) een wortelkanaalbehandeling. Ze zag er heel erg tegenop, vanwege de gruwelverhalen van haar moeder.

"Ik zat in de bioscoop en nam een hapje mars. Kreeg geen kans om de zoete lekkernij op een prettige manier te ervaren, want een enorme pijnscheut schoot door een kies. Op een manier die ik nooit eerder had gevoeld! Ik dacht: 'dit zit niet goed' en belde mijn tandarts de volgende dag op. Een dag later kon ik komen en inderdaad: er was wel iets ongewoons aan de hand. In mijn kies was een gaatje ontstaan langs de vulling en de cariës was tot mijn wortel doorgedrongen.

Horrorverhalen 

"Ik had van mijn moeder een persoonlijk gruwelverhaal gehoord over een wortelkanaalbehandeling, dus ik was allesbehalve blij met dat bericht. De tandarts verdoofde mij onmiddellijk en boorde de kies helemaal uit. Daarna ging ze met een vijl mijn wortelkanalen een beetje schoonmaken. Ze had niet genoeg tijd om dat volledig te doen, dus kreeg ik een noodkroon en maakten we een afspraak voor de week daarna. In het tussenliggende weekeinde kreeg ik enorme last. Het voelde alsof de ontsteking aan het doorzetten was…..ik kon gewoon niet slapen van de pijn."

"Toen maar naar een dienstdoende tandarts gegaan en die ging verder met vijlen (na een flinke verdoving). Maar ik voelde een vervelende zenuwpijn, een vage zeurende pijn, en vroeg om een extra verdoving. Gelukkig hielp dat, en kon de rest van de behandeling worden voortgezet, waarna ik ontstekingsremmend spul kreeg 'opgesmeerd', dat de kies rustig moest kunnen houden tot de afspraak bij mijn eigen tandarts. Dat lukte gelukkig en mijn tandarts kon het karwei zonder pijn afmaken! Ik was echt opgelucht dat de pijn al met al ontzettend meeviel. Ok, het vijlen voelt een beetje vreemd, maar is niet pijnlijk. Dus….voor wie een soortgelijke behandeling moet ondergaan: maak je niet al te druk, want het valt mee!"

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen
Wist je dat?

OrthodontistInmiddels 20 tot 30 procent van alle beugeldragers ouder dan 18 jaar is? De meesten van hen zijn twintigers en dertigers, maar de laatste paar jaar neemt ook het aantal oudere beugeldragers (40-plus) flink toe. Er is dan ook geen maximumleeftijd voor het plaatsen van een beugel. Meer weten over soorten beugels en hoe je moet poetsen bij een slotjesbeugel? Lees dan het dossier Orthodontist.  

Wist je dat?

Gezondheidsplein ook een vraag- en antwoordrubriek 'Tanderosie' heeft? Je kan hier gratis al je tandvragen stellen aan een deskundige of tussen de eerder gestelde vragen van andere bezoekers zoeken om te kijken of je vraag er soms al tussen staat. Neem snel eens een kijkje! 

Reacties

 • Sil

  Cora

  Lekker verhaal.
  Maar ik heb al 5 wortelkanaal-/zenuwbehandelingen gehad!
  De 1e moest na een jaar opnieuw omdat het niet goed was gegaan.
  Dat was dus al 2x.
  Ook in mijn beide voortanden heb ik een wortelbehandeling gehad omdat ik als meisje een keer gevallen ben en ze steeds donkerder werden.
  Deze 4 zijn allemaal ZONDER verdoving gedaan! Ik ben nl. panisch voor een spuit.
  Gelukkig waren ze al dood.
  Maar vorig jaar zat ik op mijn werk bijna te huilen van de pijn in een kies.
  Mijn collega's hebben toen de tandarts gebeld en ik moest dus heen.
  Maar de praktijk was eigenlijk gesloten.
  Er stonden 5 mensen op mij te wachten!
  Ik dacht: oh jee, wat nu.
  Maar mijn tandart weet dat ik zo bang ben voor die spuit en hij wist natuurlijk al dat dit niet zonder verdoving kon.
  Ze hebben me toen met 5 personen vastgehouden!!!!!!
  Echt belachelijk!!!!!
  1 bij mijn l.been, 1 bij mijn r.been,
  1 bij mijn l.arm, 1 bij r. arm, 1 bij mijn hoofd en toen heeft de tandart de verdovingsspuit erin gedrukt.
  Echt verschrikkelijk.
  Je snapt natuurlijk wel dat ik daarna meteen op zoek ben gegaan naar een andere tandarts.
  Toch ben ik bij iedere controle met foto's weer bang dat ze weer een ontsteking ontdekken en dat de zenuwbehandeling opnieuw moet.

  En dit alles alleen omdat ik vroeger van mijn ouders zoveel snoepjes en frisdrank mocht hebben als ik zelf wilde.
  Daarom heb ik zo'n slecht gebit.
  Wanneer ik lach zie je gelukkig niets omdat ik er nu zo zuining op ben en het ontzettend goed verzorg.
  En met mijn nieuwe tandarts ben ik al begonnen om al mijn vullingen te vervangen voor witte.

  Maar ja, voor mijn kinderen later geen snoepjes!!!!
  Alleen al om ze deze ellende te besparen.

  Reageer
 • Sil

  Krista

  Ik heb ook een wortelkanaalbehandeling gehad en buiten dat het anderhalf uur duurde en ik nog een keer terug moest komen deed het (met verdoving) helemaal geen pijn. Als het al pijn doet, dan is dat niet te vergelijken met de pijn die je daarvoor had door de ontstoken zenuw of iets dergelijks, dus geloof die spookverhalen niet. Als je een goede verdoving krijgt is het misschien wel een raar gevoel, maar het doet zeer zeker geen pijn. Na de behandeling ben je heerlijk van de pijn verlost!

  Reageer
 • Sil

  René (38) Degenkamp

  Ik heb nu driemaal een wortelkanaalbehandeling gehad en geen van mijn kiezen of tanden heeft dat overleefd, dus de volgende wortelkanaalbehandeling wordt gewoon trekken. Dan heb ik een hoop ellende minder en ben ik vlugger klaar.

  Reageer
 • Sil

  Ilse

  Dagelijks zie ik wortelkanaalbehandelingen omdat ik werkzaam ben in een tandartsenpraktijk. Mijn ervaring is: wanneer er een advies wordt gegeven voor een wortelkanaalbehandeling (endo), is dat niet voor niets. Over het algemeen kun je zeggen: hoe eerder er mee begonnen wordt, des te minder pijnlijk het is. Dat wil niet zeggen dat ik er voorstander van ben om gelijk met een wortelkanaalbehandeling te beginnen. Immers, je maakt de kies toch dood en wat dood is, wordt nooit meer levend. Daarom zal een tandarts zo veel mogelijk moeite doen om een tand of kies te laten leven. Maar alleen als er totaal geen andere weg meer is, wordt het advies gegeven om een wortelkanaalbehandeling te doen.

  <p>Een veel gehoorde opmerking is dat de patiënt er geen enkele last van heeft. En dat is nu het verradelijke. Pat loopt zonder het zelf te realiseren met een "bom". Je weet totaal niet wanneer die afgaat. Met de kerstdagen of in het weekend, het komt nooit uit! Wanneer het advies wordt gegeven, terwijl Pat geen enkel last heeft zijn wortelkanaalbehandeling, geen enkel probleem. Alleen als Pat groen en geel ziet van de kiespijn, kan het heel vervelend zijn.

  Reageer
 • Sil

  Claudia

  Mijn vriend moet binnenkort naar de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling, maar hij is vreselijk bang en dat komt mede omdat hij al 15 jaar niet naar de tandarts is geweest! Maar ik heb nog nooit een wortelkanaalbehandeling gehad, dus ik kan hem ook niet overtuigen dat het wel of geen pijn doet. Zou iemand mijn vriend misschien een beetje kunnen geruststellen?

  Reageer
 • Sil

  rene.degenkamp

  Ik heb nu driemaal een wortelkanaal behandeling gehad en geen van mijn kiezen of tanden heeft dat overleefd dus de volgende wortelkanaalbehandeling word gewoon trekken, dan heb ik een hoop ellende minder en vlugger klaar.

  Reageer
 • Sil

  thea de preijker.

  Een wortelkanaalbehandeling is voor een goede Tandarts geen probleem. Ik ben altijd bang geweest voor de Tandarts, totdat ik de juiste had. Ik ga al 20 jaar met een gerust gevoel naar de Tandarts, zonder problemen. Mijn zoon van 21 weet niet wat angst voor de Tandarts is.

  Reageer
 • Sil

  Marianne

  Ben doodsbang voor de tandarts maar heb toch een keer een wortelkanaalbehandeling gehad....Zweet op mijn voorhoofd.....pure angst, maar doordat ik heel goed verdoofd was en een geduldige, aardige tandarts heb, totaal geen pijn gevoeld!!!! Zit er niet over in, gewoon laten doen, als het goed verdoofd is voel je er echt niets van!!

  Reageer
 • Sil

  Nelleke

  Ik ben nu 21 en heb twee jaar geleden een ongeluk gehad met mijn gebit. Ik heb vier wortelkanaalbehandlingen ondergaan binnen ongeveer een half jaar. Ik ben heel bang voor spuiten, maar ik heb een geweldige tandarts! Mjin advies: leg uit aan je tandarts waar je bang voor bent en laat hem of haar je door de behandeling heen praten. Bij mij vertelde hij precies wat hij ging doen en wanneer het eventueel pijn zou gaan kunnen doen. Ik heb (behalve van de verdoving) nergens last van gehad. Je voelt er nauwelijks iets van tijdens de behandeling en daarna al helemaal niet. Gewoon doen, je hebt er uiteindelijk alleen maar profijt van.

  Reageer
 • Sil

  Yvonne

  Echt helemaal mee eens, valt erg mee. Na alle griezelverhalen van mijn zus dacht ik dat ik dit nooit zou willen. Maar was vandaag aan de beurt. En echt het viel reuze mee!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

53 + 7 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe Conny na 20 jaar toch nog succesvol haar menstruele migraine laat behandelen.

Bekijk de video