Zoeken

Schimmelnagels

(Onychomycose)

Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, zijn teen- of vingernagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Je hebt dan een schimmelinfectie in je nagel. Schimmels zijn bij iedereen op de huid en onder de nagelranden aanwezig. Pas als de schimmel je huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, heb je een infectie.

Symptomen van schimmelnagels

Een schimmelnagel is aan het begin geelwit van kleur. Als je de schimmelnagel niet behandeld zal deze later geel/bruin verkleuren. Ook wordt je nagel brokkelig, dik en bobbelig. De medische term voor de gele verkleuring en het brokkelig worden van de nagels is onychomycose. In een later stadium kan je nagel zelfs helemaal of gedeeltelijk loslaten. Dit is niet alleen hinderlijk, maar het kan ook veel pijn doen.

Oorzaak van schimmelnagels

Schimmelnagels ontstaan door dezelfde schimmels die ook voetschimmel kunnen veroorzaken, zogeheten dermatofyten. Deze schimmels bevinden zich in vochtige omgevingen zoals douche- en badruimtes. Via deze ruimtes worden de schimmels van de ene op de andere persoon overgedragen. Ook worden schimmelinfecties vrij gemakkelijk overgedragen van de ene op de andere persoon via deze ruimtes. Je kan ook jezelf besmetten: het begint vaak met één schimmelnagel en vervolgens raken er meer nagels besmet. Het is daarom verstandig dat je niet te lang met een voetschimmel of een schimmelnagel blijft lopen.

Ouderen, mensen met verminderde weerstand (door bijvoorbeeld chemokuren of besmetting met AIDS) en mensen met diabetes mellitus zijn gevoeliger voor schimmelinfecties.

Diagnose van schimmelnagels

In de meeste gevallen zal de huisarts meteen herkennen dat het om een schimmelnagel gaat. Als de huisarts er niet helemaal zeker van is, zullen de schilfers van de nagels onderzocht worden met een microscoop. Dit kan vaak al tijdens het consult plaatsvinden. Ook kunnen er schimmels gekweekt worden uit een stukje nagel. Dan wordt er een stukje van je nagel naar het laboratorium gestuurd en duurt het een paar weken voordat de uitslag bekend is.

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

schimmelnagelsEen branderig gevoel tussen tenen of voeten kan duiden op voetschimmel? Meestal merk je pas dat je voetschimmel hebt doordat de huid van je voeten gaat jeuken, rood wordt en branderig aanvoelt.  Gelukkig is voetschimmel gemakkelijk te behandelen met Canesten Foot Crème. Deze crème werkt schimmeldodend en verlicht snel de jeuk en het branderige gevoel. Daarnaast helpt het ook de huid te herstellen. Een intacte huid vormt namelijk een natuurlijke barrière tegen schimmels. Het herstel van de huid is belangrijk, om de kans op een nieuwe infectie te verminderen. 

Lees meer over Canesten Foot Crème van Bayer.

Werkzame stoff Clotrimazol. Lees voor gebruik de bijsluiter.
KOAG-Nr. 80-0711-0935

- advertorial -

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

Schimmelnagels

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je een mitella aan?

Bekijk de video