Zoeken

Hoe ga je met reuma om?

Een pen vasthouden, een stukje fietsen en moeiteloos de telefoon opnemen. Het lijken hele vanzelfsprekende handelingen, maar voor mensen met klachten aan gewrichten of ledematen kan dat een hele onderneming zijn. 

In veel gevallen gaat hem om een reumatische aandoening. Daarbij wordt de (kenmerkende) pijn in de meeste gevallen veroorzaakt door een ontsteking in de gewrichten. Vaak ontstaat daardoor een zwelling aan één of meer gewrichten. Reuma kan variëren van gering tot behoorlijk ernstig. Artrose, jicht, fibromyalgie en reumatoïde artritis zijn de meest voorkomende vormen.

Heb jij last van reuma? In hoeverre beperkt je dat in je bewegingsvrijheid? Hoe ga je om met de pijn? En wat kun je zelf doen om de (pijn)klachten te verminderen?

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  1234

  Ik heb pijn in mijn rug, ik denk reuma.

  Reageer
 • Sil

  Lonka

  Ik heb ook vanaf mijn 18e jaar reuma, ik ben nu 50 jaar. Ik heb echt zeurende pijn bij mijn hele lichaam. Mijn elleboog is net of er zwaar ijzer in zit, mijn handpalm doet ook pijn. Mijn knie zit ook lood in zo zwaar en pijnlijk. Ik slik paracetamol en niflonac. Maar ik word daar ook niet beter van en ik zeur steeds tegen mijn naaste mensen, ook niet fijn. Ik vind dit erg??

  Reageer
 • Sil

  Adinda

  Ik ben vrouw van 27 jaar. Ik heb op mijn achtste jaar jeugdreuma gekregen. Gewrichtsreuma heet dat. In de tienerjaren had ik veel pijn aan mijn knieën. Maar de jaren later is het alleen erger geworden. Van mijn knieën trekt de pijn naar mijn benen. En het gevoel wordt minder. Ik heb de laatste paar jaren ook aan mijn handen, armen en vingers pijn gekregen. Ik heb er geen medicijnen voor. Voeger slikte ik te veel medicijnen tegen de pijn, zodat het niet meer aan sloeg. In de herfst, winter en vochtig weer verrek ik van de pijn. Heeft iemand een tip hoe de pijn kan verminderen? Het enige wat ik al tegen de pijn doe is warm houden. Misschien dat er andere tips zijn.

  Reageer
 • Sil

  Merve

  Toen ik 11 was had ik reuma, maar ik wist er niets van. Dus op een dag zijn de juf: 'jouw spreekbeurt gaat over reuma'. Ik heb met geluk mijn spreekbeurt gemaakt en nadien is gebleken dat ik reuma heb. Ik wist er niks van en stapte naar de dokter. Die zij dat het erg is geworden. Ik was de juf zo dankbaar; als ik mijn spreekbeurt niet over reuma had gedaan wist ik nooit dat ik reuma heb en mijn ouders hadden nooit reuma. Hoe dan ik wel? Kan iemand mij alstublieft antwoord geven?

  Reageer
 • Sil

  Swaag

  Ja, dit is niet normaal. Spring zelf voor de trein als je last van reuma hebt? -.-'

  Reageer
 • Sil

  ReumaBoy7

  Hoi ik heet hidde, ik wil je feliciteren met je reuma!
  Ik heb het ook.
  Ik kan niet gamen en schrijven door deze meedogenloze ziekte die ook jouw leven gaat verpesten.
  Ik zal onder de trein springen! xxx

  Reageer
 • Sil

  Lieve

  Ik heb de oplossing: na een leven vol pijn en vermoeidheid heb ik de oplossing gevonden: voeding. Lees het boek "eet wat bij je past" van christine tobback en maak een afspraak met haar in Neder Over Heembeek, bij brussel. Zij (en het himmunitas centre) slagen erin om 70% tot soms alle klachten te laten verdwijnen. Ik ben grote fan!!!

  Reageer
 • Sil

  sacha

  Ik heb zelf reuma en ik vindt het erg rot! ik kan er mee leven en ik wil dat iedereen begrijpt dat reuma geen pretje is. leer er meeleven!

  Reageer
 • Sil

  jannie

  hallo
  ik wou iedereen is aanraden om msm poeder te nemen bij mijn dochter en ik zelf hebben er heelveel baat bij
  het is een paarden middel er zit veel zwavel in dat wij te kort komen
  lees maar op internet , msn poeder voor mensen gr jannie

  Reageer
 • Sil

  Rinske

  Ik ben een vrouw van 30 jaar en heb sinds 5 jaar fibromyalgie. Het laatste jaar is t zo erg geworden dan ik niet meer kan funcioneren. Ik verga van de pijn, slik 6 morfinetabletten per dag en niemand die iets voor mij kan betekenen. Ik ben al naar de reumatoloog geweest, heeft me amytriptyline voorgeschreven. Het zou de scherpe rndjes van de pijn weg moeten halen maar ik zal nooit pijnvrij worden! Ik zat in de zw bij het uwv, ben op gesprek gemoeten bij de keuringsarts en die zei het zal wel psychisch zijn ...IK MELD JE BETER! Overal loop ik tegen een dichte deur aan. Niemand wil of kan mij helpen. Nu ben ik bezig met een rechtszaak tegen het uwv om een WIA uitkering te krijgen. Ik heb al verschillende verhalen hier gelezen waaronder die van Esmeralda (42 jaar). Ik zag dat zei de rechtszaak had gewonnen en nu is mijn vraag heeft iemand hier ook ervaring mee. Wie heeft er een rechtszaak gewonnen tegen het uwv en hoe??? Zou iemand mij hier mee kunnen/willen helpen. Ik ben zo depressief nu dat ik het leven absoluut niet meer zie zitten. HELP MIJ AUB!!!!!!!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

65 + 5 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

reuma

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video