Zoeken

Last van prikkelbare darm?

Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft weleens last van een prikkelbare dikke darm (ook wel spastische darm of spastische colon genoemd.) De oorzaken van deze aandoening zijn het onregelmatig bewegen en krampachtig samentrekken van de darm. De voornaamste darmklachten zijn buikpijn en ontlastingsproblemen.

Je kunt er zelf wel iets aan doen door goed en gezond voedsel te eten. Voedsel heeft effect op de spierbewegingen in de dikke darm. Als je last hebt van een prikkelbare dikke darm, wekt (sommige) voeding extra prikkels op die deze bewegingen verstoren. Hierdoor kun je last krijgen van de darmen. Het is daarom van belang goed te letten op wat je eet, dus geen voedsel waar je gevoelig of allergisch voor bent.

Welke voeding gebruik jij? En welke positieve of negatieve ervaringen heb je hiermee? En heb je zelf uitgevogeld welke voeding je het beste kunt nemen of krijg je hulp van je huisarts? 

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  Anoeska

  Hallo,

  Heb sinds kort te horen gekregen dat ik PDS heb. Ben erg bezig evenwicht te vinden. Maar merk dat ik vooral nou veel last heb van veel hoorbaar en voelbaar gerommel in buik en darmen. Plus ja weet niet echt te omschrijven maar lijkt of de gassen buiten mijn darmen komen. Vindt moeilijk te omschrijven. Vroeg me af of iemand dit ook heeft. En wat je er een beetje tegen kan doen. Is er iemand die er ervaring mee heeft? Hoor het graag.

  Reageer
 • Sil

  Ester

  Als je liever geen medicijnen wilt en je wilt obstipatie stoppen dan helpen 2 kiwi's op een nuchtere maag of een eetlepel lijnzaad per dag ook heel goed. Bij diarree at ik een paar dagen geen fruit en ander laxerend spul en lette ik erop dat ik niet meer en niet minder dan 2 liter vocht dronk. Ik mocht namelijk geen duspatal tijdens mijn zwangerschappen.

  Reageer
 • Sil

  Ester

  Ik heb al jaren een spastische darm i.c.m. te veel maagzuur. Ik ben van mijn 14e tot mijn 27ste altijd misselijk geweest. Sinds een jaar slik ik 20 mg omeprazol en duspatal en ik voelde me helemaal "fit" worden! Vermoeidheid en misselijkheid is weg en ik heb een heel ontspannen gevoel in mijn buik.

  Reageer
 • Sil

  Charon

  Paar keer is mijn bloed onderzocht, mijn stoelgang is bekeken maar de buikklachten kwamen terug. Ik heb dus blijkbaar PDS. Ik las op het medisch forum over iemand die curcuma longa (geelwortel) nam. Ik heb het geprobeerd en moet zeggen dat dit echt werkt voor mij. Niet dat voor mij de obstipatie of diarree overging, maar de buipijn is zo goed als over.

  Reageer
  • Sil

   Cvp

   Hoelang heb je dit gebruikt voordat je resultaat merkte?

   Reageer
 • Sil

  Kikitjah

  Ik heb hier ook al jaren last van en heb nog geen oplossing gevonden. Bij mij is het ook dag en nacht, soms kan ik niet eens recht staan van de buikpijn en moet ik mijn broek open zetten, omdat mijn buik te veel is opgezwollen. Mijn broeksknoop staat dan op springen. Wat ik eet of drink maakt niets uit, ook probiotica niet. Nu heeft de dokter mij recent 'actieve kool' (carbobel) aangeraden. Ik ga het vandaag halen om te zien of het helpt. Ik wil graag mijn leven terug en weer dingen doen die ik leuk vind in plaats van constant zware pijnstillers te nemen en uitgeteld op de bank te liggen!!

  Reageer
 • Sil

  henderkien

  Heb al bijna mijn hele leven PDS, altijd gassen en krampen en de hele morgen ontlasting. Nu sinds een paar jaar gebruik ik glutenvrij dieet en is stukken beter, kan wel tegen speltbrood, maar dan wel 100% spelt en wel op een schone machine gesneden. Gebruik ook lijnzaad, gebruik nu ook probiotica van solgar advanced 40+ wegens een schimmelinfectie na gebruik van antibiotica, kan niet tegen colon clean, waarschijnlijk vanwege de inuline.
  groetjes Henderkien

  Reageer
 • Sil

  Jacky

  Eén maand geleden heeft de dokter mij verteld dat ik PDS heb. Het eerste bezoek vroeg zij meteen of ik iets tegen een darmonderzoek had, omdat ik in de leeftijd (62) zit. Aangezien ik in het verleden met andere onderzoeken een nare ervaring heb, zei ik dus dat ik dit wel meteen snel vind. Dus ze zei: laten wij eerst dan een buikecho maken, kijken of je darmen vol zijn. Nou dat was niet het geval, alles zag er goed uit. Ben later nog een paar keer langs geweest omdat ik toch nog steeds last heb. Toen vertelde ze mij: gezien je klachten denk ik dat je PDS hebt, en vond ze het weer niet nodig om een darmonderzoek aan te vragen. Mijn vraag is of er niet meer onderzoeken nodig zijn om zo te
  zeggen het is PDS?

  Reageer
 • Sil

  Mieke

  Ook ik heb last van een prikkelbare darm. Merk vooral veel last tijdens stress volle periodes en als ik bijvoorbeeld twee dagen achter elkaar vet eet (ene dag pizza en volgende dag frites is géén goed plan). Wat mij heel erg helpt is speltbrood. Het is geen wondermiddel, maar geeft wel wat rust. Het is me te duur om het gewone brood helemaal te vervangen, maar ik merk het echt als ik lang geen speltbrood heb gegeten. Ik bak het meestal zelf. Werkt beter als het speltbrood van de winkel en is lekkerder!

  Reageer
 • Sil

  5inge

  Tuurlijk mag je wel je brood weglaten uit je voedingspatroon. Voor hetzelfde geld heb je last van glutenintolerantie of gewoon last van de gluten die in je lichaam komen. Dan ga je toch echt wel naar alternatieven zoeken, ik wel in ieder geval, ik heb al 22 jaar last van opgezette buik, iedere dag en ik beweeg heel veel. De dokter zei iedere keer je hebt een spastische darm, oke is misschien ook maar ik kan ook niet tegen gluten. En daar ben ik zelf nu pas achter. Ik ga ervoor om hopelijk heel snel zonder die altijd bolle buik te hoeven leven. Ik lijk wel zwanger haha... Nee ik ga nu zorgen dat er in mijn lijf geen gluten en andere rotzooi meer komt want ook kan ik niet tegen melkproducten. Er zijn genoeg andere dingen die heel lekker zijn gewoon goed opletten! En veel lezen op internet.
  groetjes Inge

  Reageer
 • Sil

  Wie

  Hoe, je mag niet zompaar melk en brood weglaten uit je voeding? Ik raad je aan als je veel darmklachten hebt geen melkproducten en brood (gluten) te eten! Er zijn volkeren die deze voeding totaal niet gebruiken, en toch (over)leven ze, zelfs gezond en zonder chronische buik- of maagpijn. Wie heeft ons wijsgemaakt dat wij melk en brood nodig hebben? Informeer je eens goed over wat brood en melkproducten met ons lichaam doen (geen info zoeken bij de reguliere geneeskunde of klassieke diëtisten!) Er wordt ons gezegd veel vezels te gebruiken bij PDS? Dit is miserie veroorzaken! Informeer je over gluten!
  Veel succes in de zoektocht naar een fijn buikgevoel, ben zelf ook al een paar jaar op zoek, kan wel zeggen dat géén gluten en melkproducten een stap in de goede richting was... ik laat m'n bloed binnen enkele weken testen op 96 verschillende voedingsmiddelen, eens zien wat daar uit komt. Ik raad mensen met chronische of terugkerende maag- darmproblemen aan dit ook te doen... (klassieke bloedtesten zijn nooit zo gedetailleerd) en vooral niet luisteren naar advies van klassieke diëtisten!
  Succes allen in de zoektocht naar een leven met een fijn buikje!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

19 - 9 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video

Specials & Dossiers