Zoeken

Last van prikkelbare darm?

Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft weleens last van een prikkelbare dikke darm (ook wel spastische darm of spastische colon genoemd.) De oorzaken van deze aandoening zijn het onregelmatig bewegen en krampachtig samentrekken van de darm. De voornaamste darmklachten zijn buikpijn en ontlastingsproblemen.

Je kunt er zelf wel iets aan doen door goed en gezond voedsel te eten. Voedsel heeft effect op de spierbewegingen in de dikke darm. Als je last hebt van een prikkelbare dikke darm, wekt (sommige) voeding extra prikkels op die deze bewegingen verstoren. Hierdoor kun je last krijgen van de darmen. Het is daarom van belang goed te letten op wat je eet, dus geen voedsel waar je gevoelig of allergisch voor bent.

Welke voeding gebruik jij? En welke positieve of negatieve ervaringen heb je hiermee? En heb je zelf uitgevogeld welke voeding je het beste kunt nemen of krijg je hulp van je huisarts? 

Reageren
Delen

Vraag gratis proefsachet Wapiti DarmMild aan! Vraag gratis proefsachet Wapiti DarmMild aan!

Om je stoelgang te ondersteunen kun je Wapiti DarmMild gebruiken. Dit is een natuurlijk product gemaakt van vruchtenextracten. Om precies te zijn van mango, papaya en jujube (een soort bes). Deze vruchten helpen een regelmatige stoelgang in stand te houden.

Zowel kinderen als volwassenen kunnen Wapiti DarmMild gebruiken. Bij een zwangerschap of als je borstvoeding geeft, moet je altijd voor gebruik je huisarts raadplegen. Hetzelfde geldt voor darmaandoeningen.

Bestel hier een gratis proefsachet!

- advertorial -

Wist je dat?

WCVezelrijke voeding kan helpen bij stoelgangproblemen? Kenmerkend aan vezels is dat ze vocht vasthouden. Hierdoor wordt de ontlasting smeuïg. Harde ontlasting wordt daardoor zachter en soepeler, terwijl zachte, dunne ontlasting juist indikt. Maar hoeveel vezels heb je eigenlijk dagelijks nodig? En wat bedoelt men eigenlijk met een regelmatige stoelgang? Lees dit en meer in onze special Stoelgang. 

Reacties

 • Sil

  Ester

  Als je liever geen medicijnen wilt en je wilt obstipatie stoppen dan helpen 2 kiwi's op een nuchtere maag of een eetlepel lijnzaad per dag ook heel goed. Bij diarree at ik een paar dagen geen fruit en ander laxerend spul en lette ik erop dat ik niet meer en niet minder dan 2 liter vocht dronk. Ik mocht namelijk geen duspatal tijdens mijn zwangerschappen.

  Reageer
 • Sil

  Ester

  Ik heb al jaren een spastische darm i.c.m. te veel maagzuur. Ik ben van mijn 14e tot mijn 27ste altijd misselijk geweest. Sinds een jaar slik ik 20 mg omeprazol en duspatal en ik voelde me helemaal "fit" worden! Vermoeidheid en misselijkheid is weg en ik heb een heel ontspannen gevoel in mijn buik.

  Reageer
 • Sil

  josefien hermans

  Ik heb al zeker 1 jaar dag en nacht vreselijk veel pijn. Ook moet ik 5x per nacht overgeven. De pijn trekt helemaal naar mijn rug, mijn buik is opgezet, net alsof ik in verwachting ben. Ik ben ook al vanaf (04:00 uur misselijk (31-01-2006), wat is hier aan te doen?

  Reageer
 • Sil

  Diana van Kol

  Ik heb al een jaar last van PDS. Gebruikte op advies van iemand Yakult. Ben erg ziek geweest en kon het toen niet verdragen. Heb van alles geprobeert. Ben nu een week gestopt met Yakult en merk dat mijn diarree minder is geworden. Tot nu toe.

  Reageer
 • Sil

  rita

  Sinds ik de Yakult en andere drankjes 's morgens gebruik is mijn ontlasting regelmatig. Als ik nu bijvoorbeeld gebak of iets met veel suiker eet dan heb ik veel last van mijn darmen. Ook als de drankjes even niet werken dan loop ik de hele dag met een opgezwollen buik.

  Reageer
 • Sil

  margo sengers

  Daar heb ik dus ook last van, ik eet de ene keer goed en verstandig de andere keer niet. Wat mij opvalt, is dat ik er meestal last van krijg in ontspannen situaties. Gezellig een avondje uit, met een paar vriendinnen, halverwege de avond kramp! Ik ging dubbel zitten en drukte een kussentje in m'n buik, totdat iemand tegen me zei: je moet eens een glas cola pakken! Dat dronk ik dus nooit, dus ik probeerde het... binnen een half uur was ik van de kramp af!!!!!! Misschien een tip??? Nu moet ik wel zeggen dat ik er niet zo vaak last meer van heb, maar ik hou die cola toch mooi in mn achterhoofd!!! Groeten, Margo

  Reageer
 • Sil

  van Oorschot

  Heel af en toe heb ik last, plotseling krijg ik dan diarree, en dan weet ik niet wat de reden is. Ik eet altijd gezond, misschien loop ik het buitenshuis op, want ik ben nogal eens weg. Willeke.

  Reageer
 • Sil

  Nolda Noteboom-Tesson

  Ik heb een jaar met volgens de dokter een prikkelbare darm gelopen. Was niets aan te doen, ik moest maar veel vezelrijk voedsel eten etc. Doordat ik bij een controle bij de internist, voor mijn pancreas, aangaf dat ik zo 'n last van mijn darmen had. Heeft hij onmiddellijk een echo en foto's laten maken en een week later lag ik op de operatietafel. Met een kwwadaardige tumor in mijn dikke darm, dikkedarm kanker dus. Blijf dus alert en let op of er geen bloed in je ontlasting zit of dat je plotseling sterk vermagerd. Is niet altijd een reden, want ik heb geen bloed geconstaeerd en vermagerde ook niet. Trouwens ik heb het gered na een jaar lang iedere week chemo. Is nu 9 jaar geleden.

  Reageer
 • Sil

  P.Smid

  Al jaar en dag heb ik last van een prikkelbare darm in combinatie met teveel maagzuur. M.i. heeft ook dat invloed op de darm. Van belang is de soort voedsel. In mijn geval bv. geen koolssorten, chocolade. Alcohol is er ook geen vriend voor. Wat wel helpt is het preventief gebruik van maagzuurremmers. Echter te grote dosis kan weer verstopping veroorzaken. Een gezonde leefwijze, vaste tijden e.d. is belangrijk.

  Reageer
 • Sil

  Carin

  Ik heb al sinds mijn jeugd last van een prikkelbare darm. Ik slik hier in principe niets voor. Alleen als ik gedurende een langere periode niet naar toilet ben geweest, dan probeer ik met noten (ongezouten) de darmen weer aan het werken te krijgen, heel af en toe slik ik diacure,(maximaal een week). Als ik na een week nog last heb, dan ga ik naar de huisarts. Daar schrijft hij dan tabletten voor (weet even niet meer welke). Ook heb ik mijn eetpatroon aangepast, opgelet welk soort eten mijn darmen 'onrustiger' maakt, bij mij is dat witte kool, chips, koolzuur en vet eten. Ik probeer veel fruit, vezels en groente te eten, dit heeft mij goed geholpen.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

46 - 6 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video

Specials & Dossiers